Кандидатите за президент на Украйна Володимир Зеленски и Петро Порошенко ще имат предизборни дебати на стадион "Олимпийски" в Киев на 19 април от 19 ч. (и българско време), съобщи днес пресслужбата на президента Порошенко, цитирана от ТАСС.

Датата и часът на дебатите преди балотажа на 21 април бяха обект на спекулации през настоящата седмица. Първоначално Зеленски предложи среща с конкурента си на стадиона на 19 април от 19 ч. От Централната избирателна комисия (ЦИК) и националната телевизия обаче заявиха, че по закон дебатите трябва да са в телевизионно студио на 19 април от 20 ч. После Порошенко предложи на Зеленски публичен спор на 14 април на стадиона и на 19 април в телевизията. Зеленски обаче отказа и в резултат Порошенко направи на 14 април свой митинг на стадиона.

Вече се разпространяват безплатните билети за присъствие на дебатите, като за първите 12 часа са били резервирани 12 хиляди. Билетите се резервират онлайн и се получават по електронна поща, най-много по два на потребител. Два часа преди началото на дебатите в петък се предвижда на стадиона да има концерт.

От щаба на Порошенко призоваха зрителите да не носят тромби, бомбички, барабани и прочие запалянковски аксесоари, а само флаговете на Украйна и ЕС. От екипа на президента обещаха да организират безплатни автобуси от всички области на Украйна за желаещите да присъстват на дебатите.

Вчера Зеленски и Порошенко сключиха договор за наемането на спортния комплекс "Олимпийски". Цената възлиза на от 6 до 8 милиона гривни (220-295 хил. долара). По споразумение сумата ще бъде платена не от бюджета, а от двамата кандидати.