Няколко събития белязаха посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Израел, където той се включи във възпоменателните прояви за жертвите на Холокоста: разказа емоционално история за семейството си, направи жест към оцелелите от трагичните събития през Втората световна война, обяви нова размяна на пленници с Русия.

Днес, 24 януари, Володимир Зеленски разговаря в Ерусалим с израелския премиер Бенямин Нетаняху и му разказа за семейството си, пострадало от Холокоста.

"По повод Холокоста съм подготвил писмо, което бих искал да прочета във ваше присъствие на всички евреи по повод тази страшна трагедия. Имам три важни истории, които бих искал да ви разкажа сега. Три истории за Холокоста, за Втората световна война", каза украинският лидер, участващ във възпоменателните прояви за жертвите, започнали в Израел.

Сред тях е историята на едно семейство, в което имало четирима братя, посочи Зеленски. "Трима от тях, а също така родителите и семействата им, станали жертви на Холокоста, били разстреляни от германските окупатори, нахлули в Украйна. Четвъртият брат бил на фронта, върнал се жив, дал принос в борбата с фашизма. Две години след връщането му се родил син, след 31 години му се родил внук, след 40 години внукът станал президент и ето, днес той стои пред вас", каза Зеленски.

Украинският лидер разказа още две истории за жертви на Холокоста, а после връчи писмото с тези истории на Нетаняху. "Те разказват за едно и също - твоята националност, религия, възраст губят смисъл, щом имаш добро сърце и то преодолява злото, срещу което си изправен", отбеляза Зеленски.

Израелският премиер благодари на украинския държавен глава. "Това са истории, изпълнени с много чувство, истории за това как неевреи са спасили евреи с риск за живота си и за живота на своите семейства. И тази история за вашето семейство, за борбата за живот в името на бъдещето е онова, което представлява нашата обща история", добави Нетаняху.

Защо украинската делегация отстъпи местата си

Вчера, 23 януари, Володимир Зеленски и останалите членове на украинската делегация на форума в Ерусалим отстъпиха местата си на оцелели от Холокоста.

"Научихме, че много оцелели от Холокоста нямат възможност да присъстват на Световния форум за Холокоста. Тези хора заслужават тази чест повече от всеки друг", написа Зеленски в Туитър.

Украинският президент уточни, че делегацията на неговата страна ще участва във всички други планирани събития и срещи в Израел.

Израелската организация "Яд Вашем", която е организатор на форума, изрази съжаление от решението на украинската делегация и изтъкна, че е била уведомена за него чак тази сутрин и по организационни причини не е възможно местата на украинската делегация да бъдат предоставени на оцелели от Холокоста.

Ще има ли среща с Путин

В навечерието на честванията в Израел руски медии писаха, че украинският лидер Володимир Зеленски има шанс за среща с руския си колега Владимир Путин, но за такава поне официално не е съобщено. Но пък в разгара на церемониите канцеларията на украинския президент оповести, че Русия и Украйна са започнали преговори за нов обмен на задържани лица.

"Вече започнахме разговора с Руската Федерация за размяна на украинци - всички, включително кримските татари, други украинци, които са на територията на Русия", се казва в съобщението на президентския офис, който се позовава на изказване на Зеленски, направено в Ерусалим.

През декември украинските правителствени сили и проруските сепаратисти в Източна Украйна направиха голяма размяна на пленници.

И едно оскверняване

Преди няколко дни - седмица преди Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, който се чества на 27 януари, вандали повредиха паметник на жертви на Холокоста в Украйна.

Израелският посланик в Украйна Джоел Лайън пусна в Туитър снимка на паметника в източния град Кривой рог, чийто надпис е покрит с боя. "Надявам се правосъдието да възтържествува", добави посланикът в туита и отбеляза, че паметникът се намира близо до дома на родителите на президента Володимир Зеленски.

Кривой рог е бил окупиран от нацистите между 1941 и 1944 г.

Както стана известно, държавните и правителствените ръководители на около 50 държави са тези дни в Израел, за да отбележат 75-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц от Червената армия.