Нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра нареди незабавно да бъдат затворени незаконните полицейски управления, създадени от Китай в Амстердам и Ротердам, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По информация от нидерландската новинарска агенция А Ен Пе Хукстра е казал, че е информирал китайския посланик за това решение. Той нарекъл полицейските управления "недопустими" и заявил, че нидерландските власти никога не биха разрешили тяхното отваряне. Министерството ще разследва точно какви дейности са били извършвани в управленията.

Съобщения за противозаконните китайски управления се появиха в медиите миналата седмица на фона на индикации, че под предлог, че става дума за "центрове за услуги", китайските власти са оказвали натиск върху избягали от Китай дисиденти. По думите на външния министър такива управления съществуват и в други европейски страни.

Китай твърди, че в тези управления негови граждани могат например да подновят документите си за управление на автомобил. Но дори подобни консулски услуги е необходимо да бъдат одобрени от властите в страната домакин, посочи Хукстра.

По информация от съобщенията в медиите управленията също така са подпомагали работата на китайската полиция в чужбина и са събирали информация.