Нидерландското правителство ще инвестира 3,5 милиарда евро във военни поръчки, заяви министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс и БТА. Това е промяна в досегашната политика на страната, която от години свива разходите си за отбрана. Предстои армията да купи ракетна артилерийска система и 10 гаубици на стойност 1 милиард евро в периода между 2023 и 2026 г. 

Решението се предприема в резултат на нахлуването на Русия в Украйна. 

Нидерландия ще купи и подвижна система за противовъздушна отбрана за 2,5 милиарда евро, заяви държавният секретар в министерството на отбраната Кристоф ван дер Мат в писмо до парламента.

"Войната на европейския континент подчертава необходимостта да може да се действа във всички части на спектъра на насилието", уточни той.

Нидерландия не е имала ракетна артилерия от 2004 г. Допреди осемнадесет години страната разполагаше с ракетна артилерия, която можеше да порази вражеските системи за огнева поддръжка и противовъздушна отбрана, логистични центрове и доставки. През 2004 г. тази система бе продадена на Финландия, защото имаше съкращения във военния бюджет.

Новата реактивна артилерия позволява на армията да поразява цели на разстояние до 70 километра, пише RTL nieuws, като посочва: "Поне ако това зависи от министъра на отбраната. Той отделя милиарди за тежката артилерия и се надява това да бъде доставено до края на следващата година".

Според Ван дер Мат новата система е предназначена да подобри защитата от заплахи от вражески хеликоптери, самолети, дронове и крилати ракети.

През юни нидерландското правителство заяви, че ще инвестира повече във военната област, така че националният бюджет за отбрана да достигне определената от НАТО цел от минимум 2 процента от брутния вътрешен продукт.

Тази година Холандия и Германия дариха няколко бронирани гаубици на Украйна. Това предизвика яростни критики: "Това може да навреди на собствените ни въоръжени сили", казаха експерти, цитирани от RTL nieuws.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО