Експерти по борба с прането на пари на Дойче банк (Deutsche Bank) са препоръчали през 2016 и 2017 г. многобройни трансакции, включващи дружества под контрола на президента Доналд Тръмп и зет му Джаред Къшнър, да бъдат докладвани на федерален регулатор за борба с финансовите престъпления. Това съобщи в. "Ню Йорк таймс" вчера, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Вестникът се позовава на петима настоящи и бивши служители на Дойче банк, която е отпуснала кредити за милиарди долари на компании на Тръмп и Къшнър. Финансовата институция обаче е пренебрегнала съвета на служителите си и такъв доклад никога не е бил отправен към американските власти, посочва изданието.

Според "Таймс" трансакциите, някои от които са били свързани с вече фалирала фондация на Тръмп, са привлекли вниманието на компютърна система, разработена с цел да открива незаконна дейност, според бивши банкови служители. След това експертите, отговарящи за спазването на регулаторните изисквания, прегледали трансакциите и изготвили т. нар. доклад за подозрителна дейност, който според тях трябвало да бъде изпратен до отдел на министерството на финансите, занимаващ се с финансови престъпления.

Според служителите решението за трансакциите така и да не бъде съобщено е резултат от небрежен подход към законите за борба с прането на пари. По думите им в банката има установен модел ръководството да отхвърля доклади, за да защити отношенията с перспективни клиенти.

През февруари зетят Джаред Къшнър, който е близък съветник на американския президент Доналд Тръмп изгуби достъпа си до най-високото ниво на класифицирана информация с гриф "строго секретно", съобщиха "Вашингтон пост" и Би Би Си. Адвокат на Къшнър по-късно потвърди новината за "Политико".

През юли 2017 година стана ясно, че Къшнър случайно пропуснал да съобщи за над 70 имота, на стойност най-малко 10,6 милиона долара, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.