В следобедните часове на 15 април потвърдените вирусоносители преминаха границата от 2 милиона - по данни на университета "Джонс Хопкинс". Към 18.00 часа бълг. време случаите вече са 2 000 984.

Преди по-малко от две седмици - на 2 април, светът премина границата от 1 млн. потвърдени случая.

Реалният брой носители на новия коронавирус обаче е много по-висок и разкриваемостта им зависи от броя тестове, които се правят в различните страни и скоростта, с която се правят.

Статистическите данни за потвърдените случаи могат да разкрият темповете и тенденциите в развитието на пандемията - дали се развива бързо или много бързо - в света и по отделни държави.

Но всички наблюдатели са единодушни, че цифрите не дават реална картина на пандемията - нито в света, нито в отделните страни. Истинският брой заразени е много по-голям, първо защото се тестува различно в отделните страни, а и защото много носители на новия коронавирус изобщо не стигат до здравната система.

И така: най-много потвърдени случая има в САЩ - към посочения час те са 609 696. Следват Испания със 177 633 случая и Италия - 162 488 случая. 

128 071 са починалите от COVID-19.