Папа Франциск ще отслужи традиционната си литургия за Бъдни вечер по-рано от обикновено, за да спази вечерния час, въведен в Италия заради коронавируса. Освен това той ще произнесе коледната си благословия към вярващите на закрито, за да се избегне събирането на голям брой хора на площад "Свети Петър", предаде Асошиейтед прес.

Ватикана огласи днес пригодения за ситуацията с коронавируса график на папските коледни богослужения. Месата за 24 декември, която от години не се е състояла в полунощ, а започва в 21,30 ч., за да не е твърде късен часът за Светия отец, този път ще бъде отслужена в 19,30 ч.

Другите ангажименти на Франциск за Рождество Христово бяха потвърдени, но традиционното му обръщение и благословия към вярващите на обяд тази година ще бъде отправено вътре в самата базиликата "Св Петър", а не от балкона, който гледа към площада пред нея. Обичайно за това събитие се стичат хиляди хора, но в Италия сега са в сила редица ограничения, наложени заради епидемията от коронавируса.

Папата ще отслужи литургиите в новогодишната нощ и в първия ден на Нова година също от базиликата. Всички богослужения ще протекат без богомолци заради изискването за социално дистанциране.

Правителството реши да запази антивирусните рестрикции по време на празниците, за да предотврати събирането на големи семейни групи и предаване на вируса. Според здравните власти предаването на заразата вътре в семейството е един от основните пътища за разпространение на инфекцията при сегашната втора вълна на епидемията.

Ограничителните мерки, въведени в цялата страна след скок в броя на заразените и смъртните случаи през последните месеци, включват вечерен час, започващ от 22 ч., както и затваряне на ресторантите.