Папа Франциск за пръв път днес носеше маска на публично място по време на молитва за мир по света, в която взе участие заедно с други религиозни лидери, предаде Ройтерс.

Папата беше с бяла маска по време на службата в римската базилика "Санта Мария ин Арачели".

Досега светият отец носеше маска само докато се вози в автомобил на път за седмичните си аудиенции във Ватикана.

Той стана обект на някои критики, особено в социалните медии, за това, че не си слага маска по време на аудиенциите и понякога е в твърде близък контакт с посетителите.

83-годишният Франциск присъства на днешната служба в базиликата с други християнски лидери, сред които беше и вселенският патриарх Вартоломей.

Снимка: АР/БТА

По същото време, на други места в Рим евреи се молиха в градската синагога, а будисти, сикхи, индуси и мюсюлмани също участваха в свои религиозни служби.

Събитието се състоя в условията на постоянно покачващ се брой хора в Италия, които дават положителни проби за коронавирус през последните седмици.

Снимка: АР/БТА

Във Ватикана също се наблюдава известно увеличение на броя на заразените. Четирима членове на колоритната швейцарска гвардия - елитният корпус, който охранява папата, също дадоха положителни проби.

Снимка: АР/БТА

Ежегодната молитва за мир започна да се отслужва през 1986 г. по инициатива на покойния папа Йоан Павел Втори и католическата общност Сант'Еджидио в Рим. Тази година мащабът на събитието беше по-ограничен заради пандемията от коронавирус.

Снимка: АР/БТА

Папа Франциск свали маската си докато четеше обръщението си, както направиха и други лидери, докато се изказваха, но я сложи отново, когато приключи.

Снимка: АР/БТА

Част от белия дроб на Франциск е била отстранена при заболяване, когато той бил още младеж и е живеел в родната си Аржентина, посочва Ройтерс.

Понякога той се задъхва, когато изкачва стълби.