Прочистване на въздуха и намаляване на вредните емисии в най-засегнатите от заразата райони - това е парадоксален резултат от разпространението на коронавируса по света.

Резултатите дойдоха от първоначалното огнище на заразата.

В китайската провинция Хубей през февруари броят на дните с добро качество на въздуха се е увеличил с 21 и половина процента спрямо същия месец на миналата година.

Към това съобщение на китайското министерство на екологията и околната среда се добавиха и сателитни данни от НАСА и Европейската космическа агенция. Те сочат рязко намаляване на азотния диоксид в големите китайски градове между януари и февруари.

Същите тенденции започват да се наблюдават и в индустриалните райони на Европа, където коронавирусът намали потреблението на горива, блокира транспорта и производството на стоки.

"Нашите канали са като резервоар за утайки. Когато водата е неподвижна, калта и органичните субстанции се отлагат по дъното. Причината за спокойните води е, че гондолите и моторниците престанаха да се движат интензивно из каналите. Спокойната среда позволи на птиците и рибите да се завърнат. Учените напомнят, че ефектът от пандемията е временен. Подобни ниски нива на вредни емисии са отчетени и по време на финансовата криза през 2008-2009 г.", отбелязва изследователят Давиде Талипиетра.

В Италия освен въздуха, COVID-19 прогони туристите от Венеция и избистри водите в каналите на града.