С решение на гръцката Служба за борба с прането на пари е бил наложен запор на недвижим имот и банкова сметка на бившата зам.-председателка на Европейския парламент Ева Кайли и на партньора й Франческо Джорджи, съобщи гръцката телевизия Скай.

Кайли и Джорджи са с повдигнати обвинения в Белгия по т.нар. "Катаргейт", който разтърси Европарламента през последните седмици и е свързан с предполагаемо приемане на подкупи от евродепутати и други лица от Катар и Мароко с цел лобизъм и изграждане на положителен образ на тези страни.

Гръцката финансова прокуратура започна самостоятелно разследване, което да установи евентуално участие на Кайли в корупция и пране на пари, добавя БТА.

Обект на запор в Гърция е терен от седем декара на остров Парос, закупен от Кайли и от Джорджи, както и сметката, през която е била извършена сделката.

Гръцкият адвокат на Ева Кайли Михалис Димитракопулос заяви, че клиентката му е казала, че средствата, използвани за покупката на имота на Парос, са законни и отговарят на възнагражденията и доходите й.

Междувременно защитата на Кайли поиска днес обвиняемата в корупция да бъде освободена с електронна гривна за проследяване, съобщиха медии в Белгия.

Съд в Брюксел гледа днес мярката за неотклонение на Кайли, която бе лишена от свобода по-рано този месец, след като в нейното жилище и в куфар на баща й бяха открити близо един милион евро в брой, предава БТА.

Според защитата по случая се наблюдава невиждано изтичане на информация от следствието, включително от самопризнанията на задържаните, сред които е и партньорът на Кайли, Франческо Джорджи. Статии в местни медии се позовават на протоколи от разпитите, според които Кайли и Джорджи са признали, че са боравили с пари, получени от корупция в полза на Катар и Мароко.

Защитата на Кайли отбелязва, че тя отрича съпричастие в корупционни действия. Допълва се, че белгийската прокуратура обяви тази седмица за започнала проверка за изтичането на информация по делото.