Наказателният процес срещу Хънтър Байдън започна днес във федерален съд в щата Делауеър. Синът на президента Джо Байдън е изправен пред обвинения, свързани с неправомерно притежание на огнестрелно оръжие. Ройтерс отбелязва, че историческият процес започва четири дни, след като Доналд Тръмп стана първият осъден бивш президент на САЩ.

В първия процес в историята на страната срещу дете на настоящ президент 54-годишният Хънтър Байдън отговаря по три обвинения, свързани с покупката и притежанието на револвер през 2018 г., по които пледира невинен, съобщава БТА.

Това е един от двата наказателни процеса срещу него, като отделно в Калифорния са му повдигнати обвинения, свързани с данъчни нарушения.

Процесът в Уилмингтън (щата Делауеър), воден от окръжен съдия Мериалън Норейка, започва с избиране на съдебните заседатели.

В четвъртък Тръмп беше осъден от заседателите в щатски съд в Ню Йорк по 34 обвинения за фалшифициране на документи, за да се прикрие купуването на мълчанието, извършено малко преди президентските избори през 2016 г. на порно звезда, за тяхна интимна връзка в миналото. В момента Тръмп е кандидатът на Републиканската партия, който ще се изпрати срещу демократа Джо Байдън на президентските избори на 5 ноември.

Процесът срещу Хънтър Байдън дава шанс на републиканците да отклонят вниманието от правните проблеми на Тръмп, коментира БТА.

Хънтър Байдън беше обвинен, че е излъгал, че не използва нелегални субстанции, когато е купил револвер, и го притежава за 11 дни през октомври 2018 г. Допълнително той е обвинен в данъчни престъпления.

Ако бъде осъден по всички обвинения по случая в Делауеър, Хънтър Байдън е заплашван от 25 години в затвор, макар и според Министерството на правосъдието на САЩ практиката е да се издават по-кратки присъди.

Потенциалните съдебни заседатели ще бъдат проверявани за способността им да поемат ангажимента да участват през целия процеса, който се очаква да продължи до края на следващата седмица. Всичките 12 съдебни заседатели трябва да приемат, че той е виновен извън всякакво съмнение, за да бъде осъден.

Очаква се делото да се съсредоточи върху дългогодишната употреба на крек-кокаин от Хънтър Байдън, което той е обсъждал публично и което е важна част от неговата автобиография от 2021 г. "Красиви неща". Той каза на Норейка на изслушване миналата година, че е чист от средата на 2019 г.

Прокурорите ще се стремят да докажат, че Хънтър Байдън е знаел, че лъже, когато е поставил отметка в квадратчето за "не" до въпрос във федерален формуляр за покупка на оръжие, питащ дали е употребявал наркотични вещества.

Правният екип на обвинението разкри, че може да използват подробности, събрани от телефона на Хънтър Байдън и ползваните от него облачни услуги, включително снимки, на които той пуши крек-кокаин и комуникация с наркодилъри. Те казаха, че могат да призоват като свидетел бившата му съпруга Катлийн Буле, която обвини Хънтър Байдън по време на бракоразводното им дело през 2017 г. в пилеене на пари за наркотици, алкохол и проститутки.

Адвокатите на Хънтър Байдън посочиха, че може да се опитат да покажат, че той е завършил програма за рехабилитация от наркотици, преди да купи оръжието, като е сметнал за верен отговора си във формуляра при закупуването на оръжие.

Потенциално споразумение за извънсъдебно признаване на вината без затвор и по двете дела се срина миналата година, след като Норейка постави под съмнение степента на имунитета, предоставен на Байдън. Адвокатите на Хънтър Байдън обвиниха републиканците за упражнен натиск, довел до провала на споразумението за признаване на вината.

Републиканците в Конгреса прекараха години напразно в опити да намерят доказателства за корупционни връзки между политическите действия на Джо Байдън и чуждестранните бизнес сделки на сина му, включително по отношение на работата му за украинската енергийна компания "Бурисма".