Руският Следствен комитет обяви, че започва разследване по обвинения във финансиране на тероризма, което засяга САЩ и техни съюзници, предадоха световните агенции и БТА. 

По искането на група депутати от Държавната дума и други лица руското следствие е извършило проверка за финансиране на терористична дейност от страна на висши длъжностни лица на САЩ и страни от НАТО. Започнато е наказателно разследване, съобщава Следственият комитет.

Разследването ще засяга източниците и движението на средства на стойност няколко милиона долара, както и възможното участие на длъжностни лица, обществени и търговски организации от западни страни, отбелязва АФП. Руското следствие твърди, че посредник при превеждането на средствата е била разпуснатата петролна компания "Бурисма", действала на територията на Украйна. Синът на Джо Байдън - Хънтър Байдън, беше член на управителния ѝ съвет.

Според руските следователи паричните средства са били използвани от години за осъществяване на терористични актове в Русия и извън нейните предели с намерението да бъдат отстранявани видни политически и обществени дейци и да се нанасят икономически щети.

"Освен това по следствен и оперативен път се проучва връзката на непосредствените изпълнители на терористични актове с чуждестранни ръководители, организатори и спонсори", се казва в съобщението.

Следователите не посочват конкретни факти, отбелязва АФП. Агенцията припомня, че Москва смята например, че Киев е замесен в извършеното от джихадисти нападение срещу концертната зала "Крокус сити хол" в Подмосковието, при което загинаха 144 души.

Украйна и Западът отхвърлят тези твърдения, които за момента не са потвърдени, още повече, че групата "Ислямска държава" пое отговорността за това нападение, допълва АФП.

Работата на Хънтър Байдън в "Бурисма" също така е една от спорните теми в предизборната кампания в САЩ, като републиканските противници на баща му я използват, за да обвиняват семейството на президента в съмнителна дейност.

През февруари бивш информатор на ФБР беше арестуван по обвинение, че е изфабрикувал фалшиви обвинения в корупция срещу Джо и Хънтър Байдън, припомня АФП.

43-годишният Александър Смирнов е заподозрян, че е предавал фалшиви данни за семейство Байдън, предоставени от руските разузнавателни служби.