Нова военноморска операция на Европейския съюз с цел спазване на оръжейното ембарго срещу Либия започна в Средиземно море тази седмица с участието на френски военноморски съд и патрулен самолет на Люксембург, предаде ДПА, като се позова на официални изявления от днес.

Операция "Ирини" формално започна на 1 април, за да замени предишната военноморска мисия на ЕС, чиито кораби трябваше да се изтеглят поради миграционни спорове между страните от ЕС.

"Ирини" е главният принос на ЕС в международните усилия за постигане на трайно мирно споразумение на обхванатата от въоръжени вътрешни междуособици Либия. Поради спънките, създаване от пандемията от коронавируса, бе нужно известно време, за да бъдат набрани необходимите сили за провеждане на новата операция.

От понеделник френската противосамолетна фрегата "Жан Бар" вече е на място в морето, обяви френското министерство на отбраната. Придружава го люксембургски самолет за морско патрулиране, се казва в съобщение от щаба на операцията в Рим. "Други страни също са обещали да се включат със свои военни ефективи в операцията в следващите седмици и месеци", каза командващият операцията Фабио Агостини.

Гърция и Италия ще предоставят по още един съд, а Малта ще осигури екип за бордови проверки в района на операцията. Германия, Полша и Люксембург са обещали по един патрулен самолет. Ще се включат с подкрепящи функции още кораби и самолети.

Главната мисия на операцията е да се предотврати внасянето на оръжия в Либия по море и въздух.