Сърбия и Косово подновиха трудния диалог между тях в Брюксел, след като той беше прекъснат в продължение на месеци и след неколкократни кризи. Но пътят към нормализиране на отношенията им е осеян с препятствия, отбелязва Франс прес.

Надеждата за един конструктивен диалог, изразена от дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, улеснил провеждането на днешната среща, все още както изглежда не се конкретизира. Нова среща на високо равнище е предвидена през септември, обяви представителят на ЕС за региона Мирослав Лайчак след днешната среща.

Дискусиите днес касаеха съдбата на изчезналите хора, на разселените и условията на живот на хората, върнали се в Косово, разказа Лайчак. Той поясни, че това са важни точки за помирението.

Идната седмица разговорите ще продължат на ниво експерти в Брюксел.

"Дискутираме, има напредък", заяви косовският премиер Авдулах Хоти. "Целта е взаимно признание и нормализиране на отношенията със Сърбия", допълни той.

Но не толкова помирително представи резултатите от срещата сръбският президент Александър Вучич.

"Трябва да се опитаме да бъдем справедливи и наистина да се опитаме да решим някои от проблемите, защото трябва да живеем редом и с албанците в продължение на идните 100, 200, 300 години, и ние трябва да решим това по един рационален и реалистичен начин. Колкото по-рано разрешим проблемите, толкова по-добре ще бъде", заяви Вучич. "Но е очевидно, че различията са прекалено големи в този момент по отношение на всички важни и стратегически въпроси", допълни той.

"Приятно ли е да седи човек на другия край на масата, срещу Хоти и да слуша приказките му, че те са единствените жертви и че ние сме единствените лоши? Не.", заяви Вучич.

"Мисля, че Хоти спомена "две страни" 20 пъти, но аз винаги съм се опитвал да им кажа, че едното е страна, а другото е една автономна провинция", добави той.