Самоубийствен атентат беше извършен днес на входа на министерството на развитието на селските райони в афганистанската столица Кабул, съобщи информационната агенция на ИД "Амак", цитирана от Ройтерс и Франс прес. Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атаката.

При нападението загинаха 12 души и 31 са ранени, между които има жени и деца, съобщи говорител на министерството на здравеопазването.

Изнасят ковчег с една от жертвите

Снимка: БТА

Полицейският говорител Хашмат Станикзай каза, че атентаторът е взривил своята жилетка с експлозиви около 13 часа местно време, когато служителите се били събрали пред сградата. Те очаквали автобуси да ги откарат по домовете им, тъй като в свещения мюсюлмаскки месец работното време е съкратено.

Сградата на министерството беше блокирана от полиция

Снимка: БТА

Атентатът беше извършен ден преди едноседмичното прекратяване на огъня, обявено от властите във връзка с края на Рамазана в петък. Талибаните обявиха прекратяване на бойните действия през първите три дни след Рамазана.

Най-малко 15 служители на афганистанските сили за сигурност пък бяха убити днес, след като бунтовници нападнаха техен контролен пост в северната провинция Кундуз, съобщиха афганистански представители, цитирани от ДПА. Нападението е отнело живота на десет войници и петима полицаи.

Войниците били избити в района Кала-е Зал. Те се събрали да хапнат преди изгрева, след който се пости, съобщи Аминула Аядин, член на провинциалния съвет.

В друга атака днес, в която микробус се взриви от крайпътна мина в източната провинция Газни, загинаха шест души, съобщиха афганистански служители, цитирани от Асошиейтед прес. Ариф Нури, говорител на губернатора на провинцията, каза, че сред загиналите имало жени и деца, а трима били ранени.

Атентатите са ежеднивие в Афганистан

Снимка: БТА

През последните месеци при поредица бомбени атентати в Кабул загинаха десетки хора. Няма признаци нападенията да намаляват в свещения за мюсюлманите месец рамазан.

Афганистанският президент Ашраф Гани обяви миналата седмица, че армията ще прекрати временно всички "нападателни действия" срещу талибаните, но не и срещу Ислямска държава, от утре до 20 юни във връзка с мюсюлманския празник Айд ал Фитр, бележещ края на свещения месец рамазан. Талибаните отговориха с обявяване на тридневно спиране на огъня до края на рамазана, но не и за чуждестранните сили в Афганистан. Въпреки това атаките на талибаните не спират.