Британският премиер Тереза Мей и американският президент Доналд Тръмп обсъдиха въпроса за желанието на двамата да сключат "мащабно и амбициозно" търговско споразумение, след като Великобритания излезе от ЕС, съобщи кабинетът на Мей, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Президентът и премиерът започнаха разговорите си с обсъждане на взаимното си желание да сключат широкообхватно търговско споразумение", се казва в съобщението. "Те се съгласиха, че Брекзит представлява прекрасна възможност за сключване на мащабно и амбициозно Британско-американско споразумение за свободна търговия", заяви кабинетът на британския министър-председател.

Тръмп започна да обсъжда и споразумение за свободна търговия между САЩ и Япония в разговор с японския премиер Шиндзо Абе.

Американският президент обаче отклони искане на канадския премиер Джъстин Трюдо да се срещнат в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН, защото двустранните преговори за предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) не вървят добре и САЩ са недоволни от канадските си съседи, предаде Ройтерс.

Тръмп заяви на пресконференция, че няма да приеме среща с Трюдо, "защото митата му са твърде високи и той не изглеждал склонен на отстъпки". Затова му казал: "Забрави за това и, честно казано, тъкмо мислим да обложим вноса на коли от Канада".

Изявлението на Тръмп, който повтори заплахата си да обложи вноса на коли от Канада с мита, понижи курса на канадския долар до едноседмично дъно спрямо американския долар.

Изявлението е и пореден спад в отношенията между двамата лидери, отбелязва Ройтерс. Говорител на канадския премиер заяви: "Не, не е искана среща. Нямаме друг коментар освен този".