Пол Уилън, който беше задържан в Москва по подозрение в шпионаж, е не само гражданин на САЩ, но и на Великобритания, съобщи The Times под заглавие: "Британският гражданин Пол Уилън е задържан в Русия заради "шпионаж за Запада"".

Всъщност 48-годишният Пол Уилън, бивш американски морски пехотинец, беше официално обвинен в шпионаж вчера, тъй като се твърди, че е получил в хотелска стая в Москва флашка, съдържаща таен списък на руски агенти.

"Служителите на американското посолство в Москва са се свързали с британските си колеги, за да ги информират за ареста на Уилън и за статута му на британски гражданин", пише The Times.

Говорител на британското външно министерство заяви, че неговите дипломати "са подали молба за консулски достъп до задържания британец в Русия, след като са получили молба за помощ". Името на задържания не се посочва.

The Times съобщи, че Пол Уилън е роден в Канада в британското семейство на Едуард и Розмари Уилън, а по-късно се премества в САЩ. Братът на задържания - Дейвид, каза, че членовете на семейство Уилън са хора от околностите на  Бирмингам, и посещават Великобритания, за да се видят с роднини.

Според The ​​Times, информацията за британското гражданство на Уилън "ще засили допълнително напрежението в отношенията между Москва и Лондон", които вече са влошени след събитията в Солсбъри (отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия - б.р.).

В понеделник Федералната служба за сигурност (ФСС) съобщи за ареста на Пол Уилън, извършен на 28 декември в Москва по време на шпионска акция. Уилан отрича да е провеждал такава. ФСС образува срещу него наказателно дело по обвинение за шпионаж, което предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 10 до 20 години.

Лондон vs. Москва

Във връзка със задържането на Пол Уилън британският външен министър Джереми Хънт предупреди днес Москва, че Лондон няма да приеме британец да бъдат използван като дипломатическа пешка, предаде Би Би Си.

"Изключително сме разтревожени за него и за семейството му", заяви Хънт пред Би Би Си и отбеляза, че Великобритания все още не е получила консулски достъп до Уилан, който е поискал помощ от британските власти.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова потвърди днес, че Лондон е поискал консулски достъп до Пол Уилан, е британски поданик. Молбата за достъп се обработва, посочи Захарова, цитирана от ТАСС.