Руските власти са уведомили официално САЩ, че са задържали американски гражданин. Това заяви днес представител на Държавния департамент във Вашингтон, цитиран от Ройтерс и БТА.

САЩ са поискали консулски достъп до лицето. В рамките на Виенската конвенция Русия е длъжна да осигури такъв достъп. Помолихме за това и очакваме руските власти да го разрешат, заявиха от Държавния департамент.

По-рано днес руската Федерална служба за сигурност обяви, че е задържала американски гражданин на име Пол Уилан по подозрение, че е извършвал шпионска дейност в Москва.

Според съобщението на ФСС американецът е бил задържан на 28 декември по време на "извършване на шпионска акция". Срещу него е възбудено наказателно дело по член 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация за шпионаж.

Ройтерс и АП отбелязват, че в съобщението на ФСС не се посочва какви са били шпионските действия на задържания. Западните агенции допълват, че по руските закони за шпионаж се предвижда затвор до 20 години. Арестът съвпада с период на обтегнати отношения между Москва и Вашингтон заради украинската криза, войната в Сирия и обвиненията за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., отбелязват агенциите.