Съединените щати настояват Русия да им върне незабавно Пол Уилан - пенсиониран американски морски пехотинец, задържан по обвинения в шпионаж. Това заяви днес държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс и БТА.

Помпейо, който е на посещение в Бразилия, поиска от Русия да даде обяснение защо е арестувала американеца. Вашингтон се надява да получи съвсем скоро консулски достъп до него, подчерта той.

Пол Уилан бе задържан в руската столица на 28 декември. Федералната служба за сигурност, която съобщи за ареста му след 3 дни, заяви само, че е бил заловен "по време на шпионска операция" и че е образувала наказателно производство срещу него за шпионаж.

Братът на Пол Уилан  - Дейвид, твърди, че Пол е невинен и е бил в Москва, за да присъства на сватба, предаде вчера Асошиейтед прес. Дейвид Уилан написа в Туитър, че невинността на брат му е несъмнена и че семейството е дълбоко загрижено за неговата безопасност и се надява правата му да бъдат спазени.

Държавният секретар на САЩ даде брифинг в бразилската столица, след като се срещна с новия външен министър на Бразилия Ернесто Араужо. Помпейо каза, че САЩ и Бразилия ще формират общ фронт срещу "авторитарните режими" в Латинска Америка, включително Венецуела, Куба и Никарагуа.