Всички пътници, пристигащи от България в Израел, ще бъдат подлагани на задължителна 14-дневна карантина, независимо дали са ваксинирани или прекарали COVID-19, предупредиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Мярката влиза в сила от 11 август. Периодът на изолация може да бъде намален на 7 дни след отрицателен PCR тест.

Остават в сила досегашните мерки за влизане в Израел - да се представи документ за преболедуване на коронавирус или за ваксинация, както и за отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72 часа преди пътуването.

При пристигане в страната се прави втори PCR тест.

От МВнР припомнят, че всички чужди граждани, пътуващи до Израел, трябва да получат предварително разрешение за влизане в страната.

Инструкции за подаване на документи за разрешение за влизане на чужд гражданин, който притежава виза за Израел, може да бъдат намерени на линк.

Заявленията трябва да се подават до Службата на органа за населението или до консулската служба по местоживеене.

Инструкции за пътуване до и от Израел с въздушен транспорт може да се намерят тук.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Израел на телефон + 972 3 696 13 72, 259 и дежурен мобилен телефон в извънработно време +972 547640089, както и на е-mail: Embassy.TelAviv@mfa.bg.

Висш представител на израелското здравно министерство заяви, че не е изключено до края на месеца в страната да има нов локдаун заради нарасналия брой случаи на COVID-19 в резултат на разпространението на по-заразния вариант Делта, предаде ДПА.

"Точно сега не бих наложил локдаун, а бих дал време на третата ваксина и другите мерки да сработят. След около две до три седмици ще трябва да вземем друго решение", каза генералният директор на министерството Нахман Аш пред израелското военно радио.

Той изрази надежда подсилващите ваксинни дози за хората над 60 години и одобрените от кабинета мерки да се окажат ефективни.

През последните три дни израелските здравни власти отчитат по над 3000 заразявания на денонощие. Вчера новите случаи бяха 3430.

Броят на хората в интензивно отделение е 250, показват данните на здравното министерство.

Около 58 процента от 9,3-милионното население на Израел е със завършена ваксинация, а над 262 000 души са с поставена трета подсилваща доза.

Днес премиерът Нафтали Бенет призова хората над 60 години, които все още не са ваксинирани с трета доза, да бъдат особено внимателни през следващите седмици.

"Не ходете на оживени места. Не се срещайте с хора, които може да се окажат заразени. Ако се виждате с внуците си, нека това да става навън на открито, с маски. Трябва да преминем през тези две седмици, докато бъдете ваксинирани", каза той. Бенет уточни, че рискът от инфекция е около шест пъти по-голям, отколкото при тези, които вече са били ваксинирани с трета доза преди пет или повече дни.