Общинският съвет в италианския град Торино въведе забрана за пушене на открито в радиус от 5 метра от други хора, освен ако те не са дали съгласие, предаде италианската агенция АНСА.

Пушенето на закрити обществени места е забранено в цяла Италия, добавя БТА.

"Това е въпрос на уважение към тези, които не пушат, и е начин да насърчим културата на взаимното уважение", заяви кметът на Торино Стефано Ло Русо.

"Торино не е първият град, който поема такава инициатива, и мисля, че други населени места ще направят същото", добави той.

Междувременно британските депутати също обсъждат днес плановете на правителството да въведе забрана за тютюнопушенето, която цели да попречи на младите хора да пропушат, предаде Асошиейтед прес.

Законът, обявен миналата година от премиера консерватор Риши Сунак, ще забрани продажбата на тютюневи изделия за всички, родени след 1 януари 2009 година. Той има подкрепата на опозиционната Лейбъристка партия и се очаква да бъде одобрен. Според властите, ако законът бъде одобрен, това ще създаде "първото поколение без пушачи" във Великобритания.

Според закона децата, които тази година стават на 15, както и по-малките от тях, няма да могат да купуват в бъдеще тютюн законно. Легалната възраст за купуване на цигари ще бъде увеличавана с по една година всяка година, така че да се стигне до момент, в който това ще бъде незаконно за цялото население.

В закона са включени и мерки за намаляване на пушенето с електронни устройства, като например забрана за продажба на евтини преносими вейп устройства или ограничаване на вкусовете за тях, за да може децата да не се пристрастяват към никотина.

В момента във Великобритания е незаконна продажбата на цигари и тютюневи изделия или вейп устройства на лица под 18 години, добавя БТА.

Критици на законопроекта, сред които лобистки организации за защита на правата на пушачите, казват, че мярката ще засили трафика на черния пазар. Някои членове на партията на Сунак също не са съгласни с плана. Миналата седмица бившият премиер Борис Джонсън заяви, че тази идея е "пълна глупост".