Ракът на белия дроб продължава да бъде един от най-разпространените видове рак в света, отнемащ повече животи годишно, отколкото ракът на гърдата, дебелото черво и простатата, взети заедно. Онкологичното заболяване е причина за почти един на всеки пет смъртни случая от рак в световен мащаб. Ракът на белия дроб е на второ място по честота сред онкологичните заболявания при мъжете в Европа и на трето при жените, а в България е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените.

Тази статистика я припомняме по повод Световния ден за борба с рака на белите дробове - 1 август, и в продължение на стартиралата в края на миналата година кампания "Аз така си кашлям", на която известният актьор и продуцент Башар Рахал (посланик на кампанията) заяви "Ако имате продължителна кашлица, не казвайте "Аз така си кашлям", а се консултирайте с лекар." Целта на кампанията е да провокира българите към активност спрямо здравето си.

Инициативата води името си "Аз така си кашлям" от един от водещите симптоми на заболяването - продължителната кашлица. Други симптоми, които също не са за подценяване, са задух, болки в гърдите, загуба на тегло, отпадналост, неовладяна изострена хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), кръвохрак (отделяне на кръв в мукоса при изкашляне). Част от симптомите лесно биха могли да се асоциират с други белодробни болести и да забавят поставянето на диагнозата. Освен това, в ранните стадии заболяването протича почти винаги безсимптомно. Именно затова редовните прегледи и скринингът са от водещо значение за ранното диагностициране, което от своя страна е ключово за по-дългата преживяемост на пациентите. Според проф. д-р Димитър Костадинов, началник на Бронхологично отделение към УМБАЛ "Св.Иван Рилски" "цифрите се движат между 4200 и 4600 заболели на година, а смъртността е между 2700 до 3200." 5-годишната преживяемост при това заболяване остава ниска поради късното поставяне на диагнозата, не поради алтернативите за терапевтично овладяване на болестта.

Естествено, най-честата причина за рак на белите дробове е активното тютюнопушене. То увеличава риска от развитие на болестта приблизително 30 пъти. Други рискови фактори са пасивното тютюнопушене, професионалната експозиция към азбест, хром, арсен, кадмий, силиций, никел, напредналата възраст, замърсяването на въздуха, и естествено - фамилната обремененост. Отново според проф. Костадинов, в предходно интервю за Дир.бг, посветено на темата, "стресът е универсален рисков фактор за всички онкологични заболявания, защото се асоциира с понижаване на имунитета, а при рака на белия дроб той е сред водещите рискови фактори."

Проф. Костадинов: Диагностициран в ранен стадий, ракът на белия дроб се лекува успешно при половината пациенти.

Недоброклетъчният белодробен карцином е най-често срещаното злокачествено заболяване на белия дроб. Фамилната обремененост е фактор с висок процентов риск за носителство и изява на болестта и при него играят голяма роля биомаркерите и генетичните тестове. В друго интервю директорът на Национална генетична лаборатория проф. Алексей Савов споделя, че при фамилна обремененост рискът от възникване на карцином на белия дроб може да достигне до 80%, което автоматично заключава, че хората с фамилна история трябва да проследяват състоянието си по-вещо и по-често, и че генетичните тестове могат да им дадат ориентир дали имат носителство. При тях останалите рискови фактори могат да послужат за пусков механизъм на болестта.

Свидетели сме на жесток маратон между белодробния рак и медицината

"Може би е интересно да се знае, че преди около 100 г. ракът на белият дроб е бил рядко срещано заболяване," споделя проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично дружество и допълва, "че сме свидетели на жесток маратон между белодробния рак и медицината, въпреки че новите терапевтични подходи да са променили коренно съдбата на тези болни".