Приблизително 1,3 милиона души умират всяка година по света от вдишване на вторичен дим. Това посочва Световната здравна организация (СЗО) в доклад за глобалната тютюнева епидемия за 2023 г.

"Всяка година около 1,3 милиона души умират от излагане на пасивно пушене (дим, издишван от пушач, както и излизащ от цигара). Всички тези смъртни случаи са предотвратими", отбелязват авторите на доклада. Те припомниха, че пасивното пушене "създава риск от смърт от сърдечно-съдови, респираторни, онкологични заболявания, инсулт и диабет тип 2. Според СЗО всички страни, независимо от нивото на доходите си, имат възможност да намалят търсенето на смъртоносни тютюневи изделия.

В 44 страни по света, където живеят 2,3 милиарда души, не е приета нито една от шестте препоръчани от СЗО мерки срещу тютюна, наречени MPOWER. Този набор от препоръки, разработен преди 15 години, включва наблюдение на употребата на тютюн, защита на хората от тютюневия дим, оказване на помощ за спиране на пушенето, предупреждение за опасностите от тютюна, прилагане на забраната за рекламиране на тютюн и повишаване на данъците върху него. СЗО призова страните да "ускорят приемането на закони за среда без тютюнев дим".

В доклада се казва, че "въпреки силната съпротива" от страна на тютюневата индустрия и тези, свързани с нея, почти половината от нациите по света са приели закони за създаване на места без тютюнев дим в ресторанти, кафенета и барове. Три четвърти от щатите са въвели разпоредби за защита на хората от тютюн в здравните и образователните заведения.

Докладът оценява положително промените, настъпили през последното десетилетие и половина в областта на борбата с тютюнопушенето. Делът на пушачите в света е намалял от 22,8% през 2007 г. на 17% през 2021 г., което е резултат от "колективни и координирани усилия на световната общност". "Ако този дял не беше намалял, днес щеше да има 300 милиона допълнителни пушачи", посочват експертите.

През 2022 г. 5,6 милиарда души са живели в държави, които са приложили поне една от шестте препоръки на MPOWER. Това е пет пъти повече от 2007 г.

"СЗО призовава всички страни да прилагат изцяло мерките на MPOWER на нивото на най-добрите практики, за да овладеят тютюневата епидемия, която убива годишно общо 8,7 милиона души по света, и да сложат край на лобистките усилия на тютюневата и никотиновата промишленост", каза Рюдигер Крех, директор на отдела за насърчаване на здравето към СЗО.