САЩ определиха вчера като "колективно изнудване" исканията на Москва към Украйна да не използва зърнения коридор за военни цели след атаката по руския Черноморски флот и прекратяването на участието в споразумението за износ на зърно от Украйна, предадоха Франс прес и БТА.

"Това наподобява колективно наказание или колективно изнудване", заяви пред журналисти говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс. "Това не е въпрос, който засяга само две страни на планетата. Това е проблем от спешен характер", за развиващите се страни, допълни той.

Според Прайс фактът, че Москва преустановява участието си в споразумението, представлява наказание за целия останал свят, но най-вече за развиващите се страни, които отчаяно се нуждаят от тези зърнени доставки.

Говорителят изрази безпокойство от покачването на цените на хранителните продукти по света, което започна да се наблюдава заради несигурността около споразумението за износ на зърнени храни, договорено с посредничеството на ООН и Турция.

Нед Прайс изтъкна, че 66% от пшеницата, транспортирана в съответствие със споразумението, отива за развиващите се страни и 19% - за средно развитите, и подчерта, че преустановяването на действието на споразумението не е в интерес нито на Русия, нито на международната общност.

Вчера Русия заяви, че е недопустимо кораби да минават през коридора за сигурност в Черно море, след като тя временно спря участието си в сделката, позволяваща износа на зърно от Украйна, предаде Ройтерс.

"Движението на кораби по коридора за сигурност е недопустимо, тъй като украинското ръководство и командването на въоръжените сили на Украйна го използват, за да провеждат военни операции срещу Руската федерация", каза руското министерство на отбраната.

"При сегашните условия не може да става въпрос за гарантиране на сигурността на какъвто и да е обект в посоченото направление, докато украинската страна не поеме допълнителни задължения да не използва този маршрут за военни цели", заяви ведомството.

То не каза какво Русия би направила, ако по маршрута продължат да плават кораби.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че Москва не може да позволи безпрепятствен износ на зърно през Черно море. По думите му споразумението за зърното не може да се прилага без Русия, посочва ДПА.

"Не можем да позволим безпрепятствено преминаване на плавателни съдове без наша проверка", каза той на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Изявлението, изглежда, беше в отговор на позицията на ООН, че износът може да продължи и че сделката остава в сила, допълни БТА.

В събота Русия временно спря да прилага споразумението, договорено с посредничеството на Турция и ООН, посочвайки като основание извършени от Украйна нападения с дронове срещу нейния Черноморски флот.

ООН постави под въпрос правотата на съображенията на Москва да преустанови участието си в зърненото споразумение с Украйна, предаде ДПА.

"Когато в тази зона не се намират плавателни съдове от инициативата за износа на зърно, коридорът не се ползва със специален статут", каза на заседание на Съвета за сигурност на ООН Мартин Грифитс, координатор в Обединените нации по въпросите на хуманитарната помощ.

"Тогава коридорът не играе никаква прикриваща или защитна роля за отбранителни или настъпателни военни действия. Той няма как да бъде използван като щит или прикритие. Още по-малко може да бъде зона със забранен достъп", посочи представителят на ООН.

В нощта на предполагаемите нападения в този коридор не е имало никакви товарни кораби, добави той.

Грифитс заяви, че няма проблем изпълнението на зърнените договорености да продължи въпреки замразяването им от Русия, тъй като Москва само временно е прекратила участието си в тях.

Вчера 12 кораба с продоволствие отплаваха от украинските пристанища, а два се насочиха към Украйна, за да товарят. Отначало не беше ясно дали ООН ще продължи да експортира пратките със зърно, при положение че Русия е престанала да участва.

"ООН изразява готовност да вземе отношение по всички съображения и предложения на всяка от страните", съобщи Мартин  Грифитс.