Руското министерство на отбраната оповести първите резултати от разследването си на вчерашното нападение с бойни дронове срещу корабите на Черноморския флот. То е извадило и анализирало останките от дроновете, използвани при атаката срещу руския флот в Севастопол и резултатите показват, че дроновете са били оборудвани с навигационна система, прoизведена в Канада.

"Възстановената информация в паметта на навигационния приемник показва, че изстрелването на надводните дронове е било от бреговете край Одеса", се посочва в изявление на руското военно министерство.

Оттам твърдят, че дроновете са се движили в зоната за сигурност около "зърнения коридор", преди да сменят курса си в посока руската морска база в Севастопол - най-големият град в анексирания от Русия през 2014 г. Кримски полуостров.

По данни на ведомството един от надводните дронове вероятно е пуснат от самата зона за сигурност около зърнения коридор.

"Това може да е индикация, че първоначалното изстрелване на апарата е от един от гражданските кораби, изпратен от Киев или западните му покровители, за да осъществи износ на селскостопански продукти от украинските пристанища", посочват още от ведомството.

Преди това министерството заяви, че "киевският режим" е извършил вчера терористична атака срещу руски военни и граждански кораби в Севастополския залив с девет въздушни дрона и седем автономни морски безпилотни апарата с помощта на британски военноморски "специалисти", които са помогнали с координирането на "терористична атака" - твърдения, които Великобритания отхвърли.

Москва заяви, че е отблъснала атаката, всичките дронове са били унищожен, но корабите, които са станали неин обект, са участвали в осигуряването на зърнения коридор от украинските черноморски пристанища.

Според Москва всички те са били унищожени. При нападението са получили "незначителни повреди" руският миночистач "Иван Голубец" и заграждения в залива Южная.

Русия замразява участието си в зърнената сделка след нападението с дронове в Севастопол срещу нейния Черноморски флот, съобщи вчера министерството на отбраната в Москва.

Украинските власти изказаха предположение, че самата Русия носи отговорност за експлозиите, които тя впоследствие използва като оправдание за прекратяване на участието си в постигнатото с посредничеството на ООН споразумение за износа на зърно - ход, който подкопава усилията за облекчаване на световната продоволствена криза.

Зърнената сделка е провалена от режима на украинския президент Володимир Зеленски, ръководен от Великобритания, заяви в "Телеграм" и говорителката на руската дипломация Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

"Зърнената сделка бе провалена от Зеленски и неговите терористи, ръководени от британски спецове, за да бъде добавен към ядрения шантаж и продоволствен такъв. Не им стигат парите и оръжията. Те искат повече смърт. Това е адският трон, на който се държи киевският режим - пари, оръжия, смърт". Така говорителката коментира обвиненията на украинския външен министър Дмитро Кулеба, че Москва смята да отстъпи на други страни 500 000 тона зърно, най-вероятно откраднато от Украйна.

Захарова подчерта, че Москва отдавна предлага да предостави безплатно собствени торове на нуждаещи се страни, както неведнъж са заявявали и руският президент Владимир Путин, и външният министър Сергей Лавров. Докато "на киевския режим заради присъщата му алчност му се свиди да дава всичко и на всички, дори когато други даряват (нещо) на други".

Русия, включително съвместно с Турция, е готова безвъзмездно да достави в срок от четири месеца до 500 000 тона зърно на най-бедните страни, заяви вчера аграрният министър на Руската федерация Дмитрий Патрушев в ефира на телевизия "Росия-24".

Никакви движения на товарни кораби за превоз на украинско зърно не са потвърдени за днес в Черно море, съобщи по-рано Съвместният координационен център (СКЦ), който има задачата да следи за изпълняването на международното споразумение, подписано през лятото, предаде Франс прес. Координационният център уточни, че девет товарни кораба са преминали вчера през черноморския коридор, а над десет съда са в готовност да направят това, в двете посоки.

Споразумението предвижда проверка на товарните кораби, преминаващи през Босфора в двете посоки, празни и натоварени, от пет екипа, състоящи се от двама руски, двама украински, двама турски инспектори и двама представители на ООН.

От началото на месеца Украйна критикува бавните инспекции, обвинявайки Русия, че ги възпрепятства. СКЦ е изброил тази седмица повече от 170 товарни кораба, които чакат за проверка край Истанбул. Според центъра споразумението, действащо от 1 август, е дало възможност за износа на над 9 милиона тона зърно и други земеделски продукти от украинските пристанища.

След ЕС и НАТО призова Русия да възстанови износа на украинско зърно

НАТО призова Русия незабавно да се върне към издействаното от ООН споразумение за износ на украинско зърно през Черно море, за да бъде доставено на крайно нуждаещите се държави, предаде Ройтерс.

"Президентът Путин трябва да спре да използва храната като оръжие и да сложи край на незаконната война в Украйна", каза днес говорителката на пакта Оана Лунджеску. "Призоваваме Русия да преосмисли решението си и да поднови веднага сделката, за да може храната да достигне до тези, които се нуждаят от нея най-много", добави тя. По думите на Лунджеску износът на украинско зърно ще помогне за намаляването на цените на храните в целия свят.

По-рано днес президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че заради решението на Москва може да се задълбочи глобалната продоволствена криза, припомни АП.