За Украйна би било рисковано да продължи да изнася зърно през Черно море, след като Москва е преустановила участието си в постигнатото с посредничеството на ООН споразумение за улесняване на транспорта, заяви днес Русия.

"В условията, когато Русия говори за невъзможност да се гарантира безопасността на корабоплаването в тези райони, подобна сделка едва ли е осъществима и тя придобива различен характер - много по-рискован, опасен, без гаранции", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от БТА. Той обвини украинската страна, че с действията си нарушава условията на сделката.

В събота Русия заяви, че преустановява участието си след нападение срещу черноморския ѝ флот, припомня Ройтерс. Министерство на отбраната заяви, че заради нападението от 29 октомври, извършено от "киевския режим с участието на британски специалисти" срещу кораби на Черноморския флот и граждански плавателни съдове, участващи в осигуряването на сигурността на зърнения коридор, "руската страна преустановява участието си в изпълнението на споразуменията за износ на селскостопански продукти от украинските пристанища".

Киев обвини Москва, че "изнудва света с глад".

Песков каза, че руските контакти с Турция и ООН, които посредничиха за сделката за износ на зърно през юли, продължават. Той не отговори на въпроса какво е необходимо да се случи от гледна точка на Русия, за да бъде възобновена сделката.

Дванадесет кораба, превозващи зърно, напуснаха украинските пристанища въпреки оттеглянето на Русия от сделката. Решението на Москва предизвика възмущение от страна на Украйна, НАТО и Европейския съюз и САЩ, посочва Ройтерс. Американският президент Джо Байдън в събота нарече действията на Русия "възмутителни" и заяви, че те ще увеличат глада.