Руската полиция е задържала над 250 души при опозиционните протести днес, предаде Ройтерс, като се позова на независима мониторингова група.

Организацията ОВД-Инфо съобщи, че 178 човека са били арестувани в столицата Москва и 80 във втория по големина град в Русия, Санкт Петербург. Малък брой хора са били задържани на други места, включително в Ростов на Дон и Брянск.

Според неправителствената организация "Бял брояч" в протеста в Москва са се включили до 60 000 души и той е бил най-големият в Русия от осем години. Полицията оцени броя на демонстрантите на 20 000. 

Протестиращите поискаха свободни местни избори в Москва, след като властите отказаха да регистрират опозиционни и независими кандидати.

Множеството скандираше "Долу царя!", визирайки президента Владимир Путин, и развяваше руски знамена.

За разлика от предишни подобни протести срещу забраната за участие на опозиционни кандидати за местните избори в Москва другия месец днешният бе разрешен.

Над 500 демонстранти, много от които младежи, обаче се насочиха към сградата на президентската администрация в Москва. Те скандираха "Путин е крадец", предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.

Полицията, която бе отцепила сградата с кордон, задържа няколко десетки от демонстранти.

Министерството на вътрешните работи съобщи за 136 арестувани за участие в неразрешени акции, които опозиционери провели в центъра на столицата. Те са били задържани за различни правонарушения, каза пресслужбата на руското МВР, цитирана от ТАСС.

Вижте снимки >>

На фона на протестите, руският президент посети днес Кримския полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г. Той бе показан по държавната телевизия, облечен в кожено яке, на шоу, организирано от рокерския клуб "Нощни вълци".

Засега Путин и Кремъл избягват да коментират вълненията около местните избори в Москва, отбелязва Ройтерс.

Преди днешния протест полицията задържа обявилата гладна стачка опозиционна активистка Любов Собол. Маскирани мъже обискираха нейния офис. Полицията заяви, че разполага с информация, според която Собол и други активисти са планирали провокация днес.