Ейми Джонсън е британска авиаторка, офицер и военен летец от Втората световна война. Летейки сама или със съпруга си Джим Молисън, тя поставя няколко рекорда за дълго разстояние през 30-те години на XX век. Става и първата жена летец, прекосила сама разстоянието от Великобритания до Австралия. През войната обаче загива при полет за връщане на самолет в базата. Около смъртта й витаят съмнения, като според някои тя е убита...

Ейми Джонсън е родена в Кингстън ъпон Хъл, Йоркшир. Завършва икономика в Шефилдския университет, а по-късно работи като секретарка на адвокат в Лондон.

Летенето първо е хоби за младата жена. Ейми придобива пилотски лиценз "A" през юли 1929 г. в Лондонския аеропланен клуб. Още същата година тя става първата жена, която получава инженерен лиценз "C".

Снимка: Getty images

Тогава баща й, силен неин поддръжник, предлага да ѝ купи самолет. С негови средства и финансова помощ от виконт Чарлс Уейкфийлд тя купува G-AAAH de Havilland DH.60 Moth втора употреба. Кръщава го "Джейсън" - на търговската марка на баща си.

Така, не след дълго - през 1930 година, Ейми придобива световна известност. На 5 май тя отлита от Кройдън, южно от Лондон, и каца в Даруин, Австралия, на 24 май, преодолявайки 18 000 км. Нейният самолет и сега може да бъде видян в Научния музей в Лондон.

Признанието за нейното постижение е, че получава трофея Хармън и орден на Британската империя, освен това е удостоена с пилотски лиценз № 1 според Въздушните навигационни разпоредби на Австралия.

През юли 1931 година, Ейми и нейният съпилот Джак Хъмфрис пък стават първите авиатори, летели от Лондон до Москва за един ден, завършвайки пътуването от 1830 км приблизително за 21 часа. След това двамата продължават през Сибир до Токио, поставяйки рекордно време за полет от Великобритания до Япония. Полетът е извършен със самолет de Havilland Puss Moth.

Снимка: Укипедия

На 29 юли 1932 година Ейми се омъжва за известния шотландски пилот Джим Молисън, който ѝ прави предложение за брак по време на полет, на който са заедно. Това се случва само 8 часа, след като са се срещнали.

Само днис след това тя поставя нов рекорд, чупейки този на мъжа си - летейки сама от Лондон до Кейп Таун, Южна Африка, със самолет Puss Moth.

Следващите ѝ полети и са заедно с Молисън. При един от тях - през 1933 година, при непрекъснат полет от Южен Уелс, до САЩ, горивото на самолета свършва и те катастрофират в Бриджпорт, Кънектикът. И двамата са ранени, но оцеляват. След като се възстановяват, те дори са празнично посрещнати в Ню Йорк с хвърляне на телеграфни ленти по Уол Стрийт.

Снимка: Укипедия

През 1934 г. семейство Молисън прелита за рекордно кратко време и от Великобритания до Индия с de Havilland DH.88 Comet, като част от въздушното състезание MacRobertson от Великобритания до Австралия. Поради проблеми с двигателя обаче те са принудени да се оттеглят от надпреварата при Аллахабад.

През месец май 1936 г. Ейми за последно прави постижение, възвръщайки си рекорда от Великобритания до Южна Африка с G-ADZO Percival Gull Six.

Две години по-късно тя се развежда с Молисън и си връща моминското име.

През 1940 г., по време на Втората световна война, Ейми се присъединява към наскоро образувания Въздушен спомагателен транспорт (ВСТ), чиято дейност е да транспортира самолети на Кралските ВВС из страната. Издига се до ранг първи офицер, докато и бившият й съпруг вече управлява военен самолет.

На 5 януари 1941 г., докато лети от Блекпул до Кидлингтън (близо до Оксфорд), Джонсън излиза от курса при тежки метеорологични условия. Твърди се, че горивото й свършва и тя скача, докато самолетът ѝ се разбива в устието на река Темза. Екипажът на HMS "Haslemere" вижда парашута ѝ и макар да е забелязана все още жива във водата, опитът за спасяване е неуспешен и тя се удавя. Тялото й така и не е открито. Загива и опиталият се да я спаси лейтенант Уолтър Флетчър, който е бил в самолета.

Тъй като точната причина за инцидента все още е правителствена тайна, съществуват догадки, че в машината е имало и трети човек, който също е видян във водата и също се удавя.

Освен това, през 1999 година бившият военен Том Мичъл от Краубъро, Съсекс, заявява, че самолетът на Ейми е бил свален, след като тя двукратно не е дала правилния идентификационен код по време на полета.

"Причината, поради която Ейми бе свалена, е че тя даде погрешния цвят на деня по радиовръзката (парола за идентифициране на самолета, известна на британските ВВС сили - б.р.)", казва той.

И уточнява как самолетът е бил засечен и е установен контакт по радиото. Направено е запитване за паролата, но неясно защо Ейми, двукратно дава погрешна.

"16 патрона бяха изстреляни и самолетът падна в Темза. Ние всички смятахме, че това е вражески самолет до следващия ден, когато прочетохме вестниците и открихме, че е била Ейми. Офицерите обаче ни предупредиха никога да не казваме какво се е случило."

Снимка: Укипедия

Ейми Джонсън е първият член на ВСТ, загинал по време на служба. Тя е само на 37 години, когато умира. Днес много сгради и улици в цяла Великобритания са кръстени на нейно име.