Френският президент Еманюел Макрон ще бъде заместен от германския канцлер Олаф Шолц по време на срещата на върха ЕС-АСЕАН, която се провежда тази вечер в Брюксел, предаде Франс прес. Причината е, че Макрон ще пътува за Катар, където ще присъства на полуфиналния мач Франция-Мароко, който ще се състои тази вечер.

"Взаимното заместване в случай на отсъствие е практика във френско-германското партньорство и говори за близост и доверие между двете страни", се казва в съобщение на френското президентство.

Решението обаче сега е до известна степен необичайно, тъй като в последно време между Франция и Германия имаше разногласия по различни въпроси. Те се задълбочиха до степен да бъде отложено съвместно германско-френско министерско заседание, предвидено за октомври. Смята се, че то вероятно ще се проведе януари догодина.

Оттогава Макрон и Шолц се видяха на няколко пъти, за да подновят доброто разбирателство между двете им страни, възприемано за необходимо за напредъка на ЕС.

След като присъства на мача в Катар тази вечер, Макрон ще пътува през нощта от Доха за Брюксел, за да присъства утре на Европейския съвет, уточнява Елисейският дворец.

Въпреки отсъствието му от срещата на върха между ЕС и страните от Югоизточна Азия и Индо-Тихоокеанския регион, амбицията на президента Макрон за задълбочаване на отношенията с този район по принцип си остава непроменена, уверяват от пресслужбата на държавния глава.

Лидерите на ЕС се срещат днес с колегите си от Югоизточна Азия в Брюксел днес с поглед към заздравяване на връзките на фона на войната в Украйна и предизвикателствата от страна на Китай, коментира АФП.

Двата блока ЕС и АСЕАН вече 45 години поддържат дипломатически отношения, а от 2020 г. са и стратегически партньори.

По отношение на войната в Украйна десетте страни от АСЕАН са разделени в позициите си - Сингапур поддържа санкциите на Запада срещу Русия. Виетнам и Лаос са по-скоро неутрални, защото поддържат дългогодишни военни връзки с Русия. През октомври, когато ООН осъди опита на Русия за анексия на региони от Украйна, Тайланд, заедно с Виетнам и Лаос, гласуваха "въздържал се".

В същото време ЕС иска да засили търговските си отношения с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, някои от които са с най-бързо развиващите се икономики в света.

Не на последно място най-големият търговски партньор на АСЕАН е Китай, но неговите териториални претенции в Южнокитайско море го противопоставиха на някои от съседите му и предизвикаха страхове в ЕС, че така той ще застраши междуконтиненталните му търговски отношения.