Северна Корея, както изглежда, е извършила експеримент с детониращо устройство на ядрен боеприпас като част от подготвителните дейности за извършването на седми ядрен опит. Това заяви Ким Те-хио, южнокорейски заместник-съветник по националната сигурност, предадоха световните агенции.

Този експеримент не се е извършил на ядрения полигон Пунгери, допълни южнокорейският представител. Той добави, че вероятността Северна Корея да извърши ядрен опит в близките два дни е малка, но след това е достатъчно съществена. "Както изглежда ръководството на Северна Корея засега не е приело решение за времето на извършване на този опит", допълни южнокорейският представител.

По-рано днес Сеул съобщи, че Северна Корея е изпитала три балистични ракети. Според южнокорейските военни едната е била междуконтинентална, а другите две са били с малък обсег.

Южнокорейският представител по националната сигурност сега поясни, че една от изпитаните по-рано днес ракети е била, както изглежда, новоразработената севернокорейска междуконтинентална балистична ракета "Хвасонг-17".