Южна Корея е сключила споразумение миналия месец да даде назаем 500 000 артилерийски снаряда калибър 155 мм на САЩ, което може да осигури на Вашингтон по-голяма гъвкавост при снабдяването на Украйна с боеприпаси, съобщи южнокорейското издание "Тона илбо", цитирано от Ройтерс и БТА.

Според вестника, който се позовава на неназовани правителствени източници, Южна Корея е решила да "заеме" боеприпасите, вместо да ги продаде, за да сведе до минимум възможността нейни снаряди да бъдат използвани в конфликта в Украйна.

В статията се посочва, че отдадените под наем муниции ще бъдат използвани от САЩ на първо място за попълване на собствените им запаси.

Миналата година Вашингтон закупи от Сеул 100 000 снаряда. През февруари американското правителство изрази желание да придобие същия или по-голям брой, но южнокорейският кабинет реши да потърси друг начин да предостави боеприпасите на съюзника си.

Засега няма коментар на информацията от страна на САЩ.

Южнокорейският външен министър Пак Джин заяви пред репортери, че не е в състояние да потвърди изнесените от вестника данни, но добави, че становището на правителството в Сеул против предоставянето на смъртоносна военна помощ на Украйна остава непроменено, предаде Йонхап.

Преди седмица (на 6 април) Украйна съобщи, че заедно с полска оръжейна компания ще започне производството на 125-милиметрови снаряди за танкове съветско производство.

Украинската оръжейна компания "Укроборонпром" каза, че Полша ще стане втората страна от НАТО, която ще подпомогне Украйна в производството на боеприпаси.

"Според споразумението се планира производството на голям брой муниции за 125-милиметрови оръдия на танкове", отбеляза компанията в изявление, което Ройтерс цитира.

Споразумението беше подписано ден по-рано (5 април), по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в Полша.

Украйна ще предостави технологията и ще изпрати специалистите си в полски градове, където от съображения за сигурност ще бъде съсредоточено производството, тъй като от началото на войната Русия редовно атакува военни и оръжейни обекти в Украйна.