Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства постигнатото споразумение за осигуряване на 1 млн. 155-милиметрови снаряда за Украйна след края на първия ден от заседанието на европейските лидери. Те приеха заключения по редица въпроси, сред които Украйна, миграция и енергетика, съобщи кореспондент на БНР в Брюксел.

За пореден път ние показахме единството и решимостта си в подкрепа на Украйна, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Урсула фон дер Лайен подчерта и постигнатото споразумение в Съвет "Външни работи", с което изразява намерение за доставката на 1 милион 155-милиметрови снаряди за Украйна през следващите 12 месеца. "Разбира се, за да постигнем това, ние трябва масивно да увеличим производствения капацитет в Европа."

В заключенията от първия заседален ден на срещата на върха се казва, че "като се вземат предвид интересите в областта на сигурността и отбраната на всички държави от ЕС, Европейският съвет приветства споразумението, постигнато в Съвета на ЕС спешно да бъдат доставени артилерийски боеприпаси и муниции "земя - земя" на Украйна и ако бъдат поискани, ракети".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова във видеообръщение лидерите от ЕС да ускорят доставката на оръжие за Украйна. Според различни оценки, Украйна изстрелва между 6000 и 7000 артилерийски снаряда на ден, което е около една трета от изстрелваните от Русия.

В документа се отбелязва, че това може да стане чрез съвместна поръчка и мобилизиране на съответните средства, в т.ч. и от европейския механизъм в подкрепа на мира.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза тази седмица, че е осигурил одобрение за отпускане на 1 милиард евро за насърчаване на държавите членки да предоставят артилерийски снаряди от своите съществуващи запаси и евентуални предстоящи поръчки. Още 1 милиард евро се предвижда да отидат за ускоряване на нови поръчки и насърчаване на страните да работят заедно за покупки чрез Европейската агенция по отбрана или на групи от поне три държави, отбеляза БТА.

 

Унгария казва, че няма да участва в доставянето на боеприпаси на Украйна, настоявайки, че е ангажирана с мира, но заявява, че няма да пречи на другите държави да правят това, като блокира споразумението.

Българският президент Румен Радев също изключи възможността за доставяне на снаряди, докато служебното правителство е на власт в България. "Това е наше суверенно решение", каза той. "България ще подкрепя европейските дипломатически усилия за възстановяване на мира", заяви Радев. "Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна", уточни президентът преди началото на заседанието на Европейския съвет. 

Отвлечените деца

Лидерите на ЕС също така призоваха Русия незабавно да върне депортираните от Украйна, особено децата.

"В частност, имаше голяма подкрепа, за да се действа много категорично срещу тези отвличания на деца. Това са изключително отвратителни деяния и системна практика, идваща от Кремъл"", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Фон дер Лайен определи тези случаи като "ужасно напомняне за най-мрачните моменти от историята".

"До този момент ни е известно, че са депортирани 16 200 деца, а са върнати само 300. Тези криминални действия изцяло оправдават издадената заповед за арест от Международния наказателен съд."

Фон дер Лайен съобщи, че е започнала, заедно с полския премиер Матеуш Моравецки и с Украйна, инициатива за тяхното връщане. Ще упражняваме всякакъв натиск, за да открием къде са тези деца и да получим максимално пълна информация за тях, бе категорична председателят на Европейската комисия.