Южна Корея ще започне днес излъчване на съобщения по високоговорители по границата със Северна Корея, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на южнокорейския съвет за национална сигурност.

Съобщенията се излъчват в отговор на възобновяване пускането на пренасящи отпадъци севернокорейски балони към съседната страна от Пхенян, се казва в изявлението.

Миналата неделя Пхенян съобщи, че е пуснал в небето 15 хиляди тона боклук в 3500 балона, докато Сеул обеща "нетърпими" мерки срещу Севера в отговор, които може да включват пропаганда от високоговорители, насочена към Пхенян.

На 4 юни правителството на Южна Корея прекрати военно споразумение със Северна Корея, което ще му позволи да действа по-рязко по отношение на севернокорейските провокации. Решението беше взето на фона на засиленото напрежение между двете корейски държави, след като Северът пусна пренасящи смет балони през границата в отговор на предишните операции по разпръскване на листовки от страна на Юга.

Същевременно армията на Южна Корея обяви, че ще поднови военните дейности по демаркационната линия, разделяща Северна и Южна Корея и Северозападните острови, след прекратяването на Междукорейското споразумение.

"Южнокорейската армия иска да е ясно, че ще предприеме всички необходими мерки, за да опази живота и сигурността на хората, в отговор на севернокорейските провокации", каза по време на спешно свикана пресконференция министърът на отбраната Шин Уон-сик.

Широкомащабното разпръскване на балони с боклук "сериозно застраши безопасността на нашите хора и причини материални щети", добави министърът.

Съгласно военното споразумение, двете държави се съгласиха "напълно да спрат всички вражески действия една срещу друга", които са източник на военно напрежение и конфликти, чрез мерки като прекратяване на военните учения и от двете страни на границата.

Севернокорейски балон, пренасящ отпадъци, е паднал в река Хан край южнокорейската столица Сеул

Снимка: Министерство на отбраната на Южна Корея чрез АП/БТА

Това беше най-важното споразумение, постигнато след месеци на исторически срещи между двете страни през 2018 г., но беше почти прекратено, когато Пхенян обяви миналата година, че вече не е обвързан с него.