Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза на новия британски премиер Борис Джонсън, че страните членки на съюза няма да се поддадат на неговото искане за предоговаряне на споразумението на изтегляне на Великобритания от Европейския съюз, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

В първия телефонен разговор между двамата, след като Джонсън пое премиерския пост в Лондон, Юнкер каза, че съществуващото споразумение за Брекзит, постигнато в преговорите с екипа на досегашната премиерка Тереза Мей, е "най-доброто и единствено възможното", допълва БТА.

В същото време Юнкер, цитиран от говорителката на Еврокомисията Мина Андреева, каза, че ЕС ще анализира всякакви идеи, предложени от Обединеното кралство, ако те са съвместими със споразумението за Брекзит.

Председателят на Еврокомисията поздравил Джонсън с встъпването му в длъжност като британски премиер и му казал, че комисията остава отворена за разговори в близките седмици, ако Великобритания пожелае да води преговори и да заяви своята позиция по-подробно.

Андреева добави, че двамата си разменили телефонните номера и се договорили да останат в контакт.