Японските власти въвеждат правилата за допускане на чужденци на територията на страната поради опасността от разпространение на нови щамове на коронавируса, предаде ТАСС. Информацията е на Японската радиотелевизионна корпорация.

Засегнати са гражданите на Австрия, Белгия, Бразилия, Германия, Дания, Италия, Нигерия, Нидерландия, ОАЕ, Словакия, Швейцария, Швеция и Франция. Пристигащите ще трябва да прекарат следващите три денонощия в специални карантинни центрове. След това те ще дават тест за коронавирус и при отрицателен резултат ще могат да си отидат у дома за още две седмици на самоизолация.

Мерките влизат в сила в петък и ще засягат и тези, които са били в изброените страни в рамките на две седмици преди пристигането си в Япония.

До 7 март в страната остава в сила фактическа забрана за издаване на визи на гражданите на всички страни и региони. Мярката беше въведена на 28 декември и удължена заедно с режима на извънредна ситуация, който остава в сила до неделя в Токио и съседните префектури. Но властите искат да запазят забраната за известно време дори след отмяната на режима на извънредно положение.

В момента в Япония се допускат само японски граждани и дългосрочно пребиваващи чужденци с разрешително за постоянен престой.