Тестовете на водата около японската АЕЦ "Фукушима" не са отчели никаква радиоактивност, съобщи днес японското министерство на околната среда, цитирано от Ройтерс и БТА.

Пробите бяха взети броени дни след като властите започнаха да изливат в океана преработена вода, която преди е служела за охлаждане на реакторите на атомната електроцентрала, която претърпя авария през 2011 г., след като бе ударена от огромни вълни цунами.

Изхвърлянето на водата предизвика протести в Япония и в съседни държави, най-вече в Китай, който забрани вноса на морски продукти от страната.

Япония и научни организации казват, че водата е безопасна, тъй като е била филтрирана от повечето радиоактивни елементи, с изключение на тритий - радиоактивен изотоп на водорода. Тъй като отделянето на трития от водата е трудно, водата от Фукушима е била разредена, докато нивото на тритий е паднало под допустимите норми.

Пробите за тестовете на японското министерство на околната среда са взети от 11 места близо до централата, а резултатите показват, че концентрацията на тритий е под допустимите граници - 7-8 бекерела тритий на литър. В резултат изливането на водата "няма да има неблагоприятно влияние върху здравето на хората и върху околната среда", подчерта министерството.

Наблюдението се извършва "с високо ниво на обективност, прозрачност и надеждност", за да не се петни репутацията на Япония, каза в изявление министърът на околната среда на Япония Акихиро Нишимура.

Официални лица заявиха, че министерството ще публикува резултатите от тестовете си всяка седмица през следващите поне три месеца.