Хиляди южнокорейци излязоха на протест в Сеул с лозунги против изливането в морето на радиоктивната вода от Фукушима от страна на Япония, която обяснява, че я е пречистила. Хората недоволстваха и срещу своето правителство в Южна Корея, като настояват то да предприеме мерки, за да не допусне бедствие след изливането на вода от АЕЦ "Фукушима".

Съобщава се, че най-малко 50 хиляди души са се събрали на грандиозния протест в южнокорейската столица.

"Няма мигновено да станем свидетели на бедствия, като това да намираме радиоактивни частици в морската храна, но изглежда неизбежно подобно изхвърляне да изложи на риск местния риболов и правителството трябва да намери решения", каза представител на Корейската група за следене на радиацията - активистката организация, която организира проявата, цитиран от БТА.

В същото време и днес японската агенция по риболов каза днес, че в рибата, тествана във водите около атомната централа във Фукушима, не е засечен радиоактивният изотоп тритий, предаде Ройтерс, като се позова на японската новинарска агенция Киодо.

Снимка: БТА

Рибата е била уловена в четвъртък, когато ядреният оператор ТЕПКО започна да изхвърля преработена радиоактивна вода в Тихия океан. Операцията ядоса рибарите, както и много други хора, и изостри вниманието на съседните страни, като Китай да забрани вноса на морски продукти от Япония. Риболовната агенция планира ежедневно да съобщава резултатите от провежданите тестове.

ТЕПКО каза вчера, че водата близо до централата съдържа по-малко от 10 бекерела тритий на литър, което е по-малко от наложената от компанията граница от 700 бекерела и далеч под нивото от 10 000 бекерела, прието като норма от Световната здравна организация.

След дълги дебати правителството на премиера Фумио Кишида реши във вторник да позволи изхвърлянето на 1,3 милиона тона преработена вода от атомната електроцентрала във Фукушима, връхлетяна от цунами през 2011 година. Причината бе, че резервоарите на ТЕПКО бяха на изчерпване.

Компанията филтрира най-радиоактивните частици от водата, но разрежда трития - радиоактивен изотоп на водорода, който трудно се отделя от водата.

От ООН успокоиха, но Китай и Русия изразиха притесненията си от изпускането на водата от АЕЦ "Фукушима", а сега своето недоволство и тревога изразиха и в Южна Корея.

Снимка: БТА