Взривове бяха чути в ранните часове на днешния ден в украинската столица Киев, съобщиха двама очевидци за Ройтерс. Карти на службите за спешно реагиране показват, че в столицата и региона около нея са се задействали противовъздушните сирени около 20 минути преди взривовете.

Областният управител на Киевска област Олексий Кулеба заяви, че противовъздушните системи са се задействали. Обявена е въздушна тревога, и гражданите трябва да останат в укритията.

Кметът на Киев Виталий Кличко потвърди, че в украинската столица е имало взривове.

По-късно Укринформ съобщи по информация на гражданската военна администрация на украинската столица, че две административни сгради в Шевченковски район на града са повредени от отломка на свален дрон камикадзе.

Агенцията информира, че противовъздушната отбрана на Украйна е свалила в района на столицата 10 дрона ирански модел "Шахед", каквито според Киев и Запада използват руските войски. Понастоящем все още няма данни за жертви.

Шевченковски район е разположен в централната част на Киев. Там се намират предприятия от строителния отрасъл и 71 високопроизводителни индустриални предприятия, отбелязва в информация по темата ТАСС.

САЩ съобщиха във вторник, 13 декември, че планират да изпратят на Украйна батарея от системите за противоракетна отбрана "Пейтриът", съобщиха източници на Асошиейтед прес.

Агенцията се позовава на трима неназовани американски официални представители, според които одобрението вероятно ще бъде дадено по-късно тази седмица.

Ако това стане, САЩ ще дадат окончателното си съгласие за удовлетворяване на едно от най-настойчивите искания на Киев, който има силно желание да се сдобие с подобно въоръжение, за да може да сваля руските ракети, отбелязва Асошиейтед прес.

За пореден път в понеделник такова искане отправи украинският президент Володимир Зеленски. Той призова Запада да помогне на страната му във войната ѝ с Русия с по-усъвършенствани оръжия.

Предоставянето на ракети земя-въздух от типа "Пейтриът" ще бъде качествено нов етап в отбранителната помощ, която Западът осигурява на Украйна за отблъскване на руските въздушни нападения, и може да означава ескалация, отбелязва Асошиейтед прес.