Ново изригване на вулкана Килауеа на Хаваите снощи бе съпроводено със силен земен трус с магнитуд 5,6, при което кратерът изхвърли стълб от пепел и скали на над 3000 м в небето, предаде Асошиейтед прес.

Местните власти предупредиха, че снощното изригване може да засипе с прах някои населени райони на архипелага, включително градовете Волкейно и Пахала.

Вижте снимки от изригването >> >> >>

Трусът бе регистриран само няколко часа, след като сеизмологът Уенди Стоувал от Геологическия институт на САЩ каза, че ново изригване е неминуемо, и то като характерните за този вулкан "експлозивни изригвания".

Трусът не предизвика цунами, посочиха местни служители. Пряко предаваща видеокамера, разположен на върха, показва, че от кратера се издигат вулканични газове и пепел.

Снимка от космоса на изригването

Снимка: БТА

Няколко часа преди това мощни потоци лава заляха и почти напълно унищожиха цял район с две жилищни зони, наречен "Вакейшънленд", от Големия хавайски остров, погребвайки стотици домове.

Лавата бе толкова много, че запълни почти целия залив пред квартала, изливайки се в океана, и го превърна в нова земя, вдадена на 800 м навътре пред досегашния бряг.

Снимка от въздуха на стария крайморски квартал, който вече е на 800 метра от океана

Снимка: БТА

За жертви не се съобщава, тъй като всички хора от района отдавна са евакуирани. Сеизмологът Стоувал каза, че "Вакейшънленд", който досега бе много популярен сред туристите и особено сред сърфистите, вече не съществува, останали са само няколко къщи покрай брега.

Според местни служители, цитирани от АП, в района е имало 279 къщи и почти всички се смятат за унищожени, което предстои да се потвърди. Така общият брой на сградите, унищожени при продължаващото вече дни наред изригване на Килауеа достига около 400.

Вулканът изригва от началото на май

Снимка: БТА

Междувременно, броят на жертвите от изригването на вулкана Фуего в Гватемала вече достига 99 души, като за изчезнали се смятат близо 200 по най-нови данни, съобщиха властите в централноамериканската страна, цитирани от Франс прес. 

Спасителните работи в околностите на вулкана, разположен на около 40 км югозападно от едноименната столица на Гватемала, бяха спънати от нови експлозии и изхвърляния на лава, три дни след първото мощно изригване.

"Активността продължава и не отслабва, за което говорят редица физически признаци. По-слаби експлозии се констатират средно по 4-5 в час, като не се изключват и по-мощни в близките часове или дни", отбеляза гватемалският институт по вулканология.

До момента освен загиналите и изчезналите има 46 ранени, а евакуираните от зоната са близо 12 100, съобщи националният координационен център за борба с природни бедствия. От стихията са засегнати около 1,7 млн. гватемалци.