Голяма част от кратера на върха на продължаващия да изригва вулкан Килауеа на Хавайските острови се срути при мощна експлозия. Това  отприщи мощен поток от лава, който помете редица сгради в новозастроен жилищен квартал. Хората, за щастие, бяха вече евакуирани след предупреждение на вулканолозите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Взривът при сриването на кратера бе равностоен на земетресение с магнитуд 5,3, а потокът от лава се проточи на километри на изток, достигайки жилищата в района Лейлани и разрушавайки редица сгради, съобщи хавайската служба за гражданска защита. Не се съобщава за пострадали.

Изригването на вулкана продължава вече 11 седмици и предизвиква все по-голямо безпокойство на големия хавайски остров. Досега са разрушени около 710 домове, но жертви за щастие няма, твърдят местните власти.

Според геолозите непреставащите експлозии вероятно се дължат, поне отчасти, на огромното количество лава, което се бързо се излива в Тихия океан.

Взривовете се повтарят на всеки 30-35 часа. При такава експлозия в понеделник разтопена скална маса проби като "бомба от лава" покрива на туристическо корабче в океана и рани 23-ма души.

Хиляди жители от опасния район са евакуирани. Лавата е покрила район от 32 кв. км земеделска земя, джунгла и жилищни територии. Поради изтичащата в морето лава големият хавайски остров е пораснал с около 283 хектара (около 400 футболни игрища).

Продължаващото изригване привлича и все повече любопитни "лавови" туристи и властите са под натиск да създадат специална площадка за наблюдение на изригването от безопасно място . Говорителка на местната община каза, че се търси подходящо място за целта, но ситуацията динамично се променя и засега не може да се посочи напълно безопасна площадка.

Продължаващото изригване привлича и все повече любопитни "лавови" туристи

Снимка: AP/БТА

Досега са разрушени около 710 домове

Снимка: AP/БТА

Потокът от лава се проточи на километри на изток

Снимка: AP/БТА

Взривовете се повтарят на всеки 30-35 часа

Снимка: AP/БТА

Голяма част от кратера на върха продължава да изригва

Снимка: AP/БТА