Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин заяви днес, че руски хеликоптери Ми-35 и Ми-17 ще бъдат доставени в Сърбия до края на тази година или в началото на идната, предаде агенция Танюг.

В интервю за сръбската национална телевизия РТС Вулин припомни, че Сърбия е купила от Русия четири нови хеликоптера Ми-35 и Ми-17. Това са напълно нови хеликоптери, най-добрите в света, очаквам да пристигнат до края на годината или в началото на следващата. От десетилетия назад не сме осигурявали средства а армията, каза сръбският министър на отбраната.

Когато става дума за новите бронирани коли БРДМ 2, които Сърбия получи като подарък от Русия, Вулин каза, че армията на Сърбия сега ще бъде в състояние по-добре да защитава хората си. Министърът обяви, че ще бъдат отделени още средства в съответствие с военнотехническото споразумение между Сърбия и Русия.

Сръбският министър на отбраната изтъкна, че въоръжаването на Сърбия е във функция на мира, а политиката на неутралитет й позволява да се въоръжава и екипира там, където смята, че е необходимо.

Сърбия е сериозна и ценена страна, която има право да се въоръжава и всеки може да бъде сигурен, че нашето въоръжаване, както каза президентът Александър Вучич, е само във функция на мира. Колкото по-силни сме, толкова войната ще бъде по-далеч от нас, каза Вулин като допълни, че "стабилна, сигурна и силна Сърбия е гарант, че на Балканите ще има мир".

Слаба и нестабилна Сърбия не може да гарантира мира нито на себе си, нито на другите. Ние гарантираме мира на Балканите, каза Вулин.

В отговор на въпрос на Радио Свободна Европа за руското дарение на военно оборудване за Сърбия вчера НАТО съобщи, че напълно уважава суверенното право на всички държави, включително Сърбия, да избират своите политически ангажименти и договори в сферата на сигурността и изтъкна партньорските отношения, които има със Сърбия, отбелязва Танюг, цитирана от БТА.