Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че бомбардировките над бивша Югославия през 1999 г. и събитията в Косово са главните причини за много ниската популярност на НАТО в Сърбия, предаде агенция Бета, цитирана от БТА.

"Това е всъщност истинската причина, а всичко останало е повече или по-малко странично явление. Ние развиваме сътрудничество, макар че Сърбия е военно неутрална и не се стреми да бъде част от който и да е военен съюз", каза сръбският президент след откриването на международно учение за управление на последиците от извънредни ситуации Сърбия 2018 в Младеновац, на което присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Вучич каза, че Сърбия "на рационално ниво" е доволна от сътрудничеството си с НАТО, а непопулярността на алианса има емоционални и психологически причини. Вучич изрази увереност, че гражданите на Сърбия ще оценят това, че Столтенберг на няколко пъти изрази съжаление за цивилните жертви на бомбардировките на НАТО през 1999 г.

"Няма човек в тази страна, който да мрази Столтенберг. Сърбите не обичат това, което ставаше в Косово през 1999 г.", каза Вучич.

На въпрос как НАТО може да промени имиджа си сред сърбите, Столтенберг каза, че най-добрият начин са съвместните начинания като днешното учение, което е полезно за Сърбия, за НАТО и за целия регион.

"Делата говорят по-добре от думите и най-доброто, което можем да направим, е да покажем, че сме в състояние да задълбочим партньорството", каза генералният секретар на НАТО.

Столтенберг изтъкна, че НАТО уважава военния неутралитет на Сърбия, и още веднъж изрази съжаление за "невинните жертви" на бомбардировките през 1999 г., като повтори, че идеята на операцията на НАТО е била да се защитят цивилни хора.

Според някои оценки при бомбардировките на НАТО, предприети, за да прекратят кървавия конфликт в Косово, са загинали около 1000 войници и полицаи и около 2500 цивилни.

"Не можем да забравим миналото, но можем да продължим напред към бъдещето", каза Столтенберг.