Русия би приела подялба на Косово, ако Сърбия прецени, че това е най-доброто решение за нея. Това заяви посланикът на Руската федерация в Белград Александър Чепурин, съобщава сръбското електронно издание Vecernji Novosti.

Съответният коментар руският дипломат направи във връзка с изявление на министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, че "албанците са съгласни на подялба на Косово и че тя е в техен интерес", уточнява агенция "Фокус".

"Ние уважаваме позицията на Сърбия и това решение, и ако според нея е най-доброто, ще я подкрепим", увери Чепурин, като подчерта, че "Русия ще подкрепи всяко сръбско решение".

"Все още е валидно мотото: Това, което е добро за Сърбия, е добро и за Русия", подчерта посланикът.

"За Москва е важно единствено решението, което се предлага, да е в интерес на Сърбия, аз не се съмнявам, че правителството на Сърбия, президентът (Александър) Вучич и (Ивица) Дачич правят най-доброто за страната", отбеляза Чепурин и допълни, че Белград ще продължи да има добър партньор в лицето на Кремъл, независимо от вътрешните промени в Русия.

Чепурин твърди, че въпреки вътрешните промени в Русия, Сърбия ще продължи да има добър партньор в Кремъл.

"Русия се променя във вътрешната сфера, но връзките със Сърбия и остават стабилни. Очаквам, че сътрудничеството между двете страни ще бъде много по-добро и по-силно", коментира руският посланик във връзка с коментари от Брюксел, че "рано или късно Сърбия ще обърне гръб на Русия".

"Никога няма да стигне до това", изрази увереност Чепурин.