"Рекорден брой чуждестранни шпиони" са били в Белград по Нова година, обяви сръбският президент Александър Вучич. Той каза още, че чуждите служби са унищожили проекта за експлоатация на литий в Сърбия, предаде агенция Бета.

Вучич каза пред телевизия "Пинк", че разузнавателните данни, които е получил, потвърждават, че "Белград е бил като Казабланка в новогодишната нощ" и че "шпиони са окупирали сръбските хотели", пише БТА.

"Никога не е било така, постигнахме рекорд - такъв брой шпиони от 20 декември до 5 януари в Белград не е регистриран от Втората световна война. Вижда се, че много хора са подготвяли всякакви неща. Знаете ли, чуждите служби си вършат работата, така ни унищожиха с лития, само аз мога да говоря за това. Чуждите служби директно ни унищожиха", каза Вучич.

Коментирайки проекта за експлоатация на литий в Сърбия, който трябваше да бъде реализиран от англо-австралийската корпорация Рио Тинто, Вучич няколко пъти повтори, че е било грешка да се откаже от проекта и че това не е само "фирмена война" между Рио Тинто и други компании, а е и "атака срещу Сърбия", но че той не е бил наясно с "дълбочината на тази атака".

Вучич заяви, че през 2022 г. нивото на чуждестранните инвестиции в страната е достигнало 4,4 милиарда евро, което според него е абсолютен рекорд. Вучич каза, че нивото на преките чуждестранни инвестиции е с 13,6 процента по-високо в сравнение с рекордната по думите му 2021 година.

"Това е невероятен успех в една година на война в Украйна. Очаквам това да бъде 63 процента от общите преки чуждестранни инвестиции в Западните Балкани", каза Вучич за Пинк.

Той каза, че структурата на инвеститорите се е променила и че "много повече" компании от Китай и Япония инвестират в Сърбия.

Вучич добави, че очаква допълнителен натиск върху Сърбия по отношение на Косово, както и за въвеждане на санкции срещу Русия.

"Може да се наложи да го направим не под натиск, а под заплахата от нещо много по-голямо", каза Вучич.