Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че Сърбия ще поиска от Съединените щати да предоставят доказателства срещу директора на Агенцията за сигурност и информация (БИА) Александър Вулин във връзка с обвиненията срещу него за трафик на наркотици, но заяви, че всъщност санкциите са въведени заради връзките на Вулин с Русия, съобщават сръбските медии, на които се позова БТА.

На 11 юли САЩ наложиха санкции на известния с проруските си виждания ръководител на сръбското разузнаване, обвинявайки го в участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици и злоупотреба със служебно положение.

"Ако ни дадат някаква информация за наркотици, ще съдим Вулин, но няма нищо такова. Причината е Москва и отношението на Вулин към Русия. И ако няколко дни преди това бях казал, че въвеждаме санкции срещу Русия, нямаше да има санкции срещу Вулин", каза Вучич в интервю за телевизия Пинк.

Санкциите срещу Вулин "за нас не са лека мярка, това беше моя политика и аз съм виновен за нея. Трябва обаче да разберем, че ситуацията е много сериозна и така да се отнесем към нея", каза президентът.

Вучич говори за добрите отношения, които има с американски служители, като похвали по-специално американския посланик в Сърбия.

Александър Вучич и шефът на разузнаването Александър Вулин

Снимка: AP/БТА

"Разбира се, отношенията със САЩ са много важни за нас. В администрацията има много хора, с които работим добре. За посланик Кристофър Хил мога да кажа, че е наш приятел и много интелигентен човек", каза сръбският президент.

"Имаме нужда от Америка като партньор и приятел, знам, че не е популярно да се казва това", каза Вучич. Той посочи и се "похвали" с модерните оръжия, които Сърбия е придобила от американците.

Вучич свърза исканията на протестите на "Сърбия срещу насилието", които се организират от началото на май в цялата страна, едно от които е за отстраняване на Вулин, със санкциите на САЩ, намеквайки, че всичко това е координирано.