Поляците гласуват за кметове в стотици градове и села, в които нито един кандидат не спечели категорично на първия тур на местните избори в страната преди две седмици, предадоха АП и БТА.

Кметове ще бъдат избрани в общо 748 населени места, включително в градовете Краков, Познан, Жешув и Вроцлав. Това са местата, където нито един кандидат не спечели поне 50 процента от гласовете по време на първия тур на изборите на 7 април.

Местните и регионалните избори се разглеждат като тест за проевропейското правителство на министър-председателя Доналд Туск четири месеца след като то пое властта на национално ниво. Партията на Туск се представи добре в големите градове, включително Варшава, където кандидатът на неговата партия Рафал Тшасковски с лекота спечели нов кметски мандат преди две седмици.

Като цяло обаче Туск не успя да спечели решителна победа. Основната опозиционна партия "Право и справедливост", която управляваше страната в периода 2015-23 г., спечели по-голям процент от гласовете в общинските съвети. Социалнолибералната Гражданска коалиция на Туск има силна подкрепа в градовете, докато "Право и справедливост" има по-силна електорална база в консервативните селски райони, особено в Източна Полша.