Ирландският парламент стана вчера вторият, който обяви климатично извънредно положение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Първи такава декларация, насочваща вниманието към климатичните промени, преди десет дни прие британският парламент.

Решението на ирландския парламент, подкрепено и от управляващи, и от опозиция, бе приветствано от природозащитници, сред които и 16-годишната Грета Тунберг, която се превърна в символ на борбата срещу бездействието на властите по въпроса за климата.

"Страхотна новина от Ирландия! Кой е следващият?", написа Тунберг в Туитър.

Решението на британския парламент да обяви извънредно положение заради опасностите, които крият промените на климата, бе взето след гласуване по искане на опозиционната Лейбъристка партия и след масовите протестни прояви на екодвижението "Бунт срещу унищожението".

Британската комисия по въпросите на климатичните изменения предложи в началото на този месец в свой доклад Великобритания да си постави амбициозната цел да ограничи до 2050 г. до нула емисиите на парникови газове.

От днес ЕС живее на "кредит"

От днес, 10 май, ЕС ще е изчерпал ресурсите, които планетата може да му даде за една година, предупреди вчера Световният фонд за природата и отбеляза, че този "ден на превишаването" настъпва все по-рано всяка година, предаде Франс прес.

"От утре (днес) европейците ще живеят на кредит. Това означава, че ако целият свят живееше като тях, човечеството щеше да е изконсумирало всички природни ресурси, които планетата може да поднови за една година", подчертава организацията в доклад, публикуван заедно с Глоубъл футпринт нетуърк.

Риболов, земеделие, лесовъдство, строителство, парникови емисии - ако цялото човечество потребяваше колкото европейците, щяха да му трябват 2,8 планети като Земята, се посочва в доклада. В ЕС живеят 7 процента от световното население, но потребява 20 процента от биокапацитета на Земята.

Положението постоянно се влошава: през 1961 г. този "ден на превишаването" е бил 13 октомври. Има все пак разлики по държави: Люксембург го е достигнал още в средата на февруари, а за Румъния този ден ще настъпи в средата на юни.

"Това е дефицит, който непрекъснато увеличаваме от година на година, като вземаме назаем ресурси от Земята, от другите страни и от бъдещите поколения", отбелязва Световният фонд за природата.

На ЕС се препоръчва да приеме обща земеделска политика, която съхранява природните ресурси и благоприятства заетостта, както и план срещу обезлесяването и конвертирането на естествените екосистеми и правила за контрол на дейността на риболовните кораби.

На снимката: Деца държат саморъчно направени от тях плакати при протест в Сидни, Австралия, срещу замърсяването на околната среда