Митинг под мотото "Не изоставяме своите" започна на Манежния площад в Москва в подкрепа на референдумите в Донбас, Херсон и Запорожие, съобщава РИА "Новости". На площада са се събрали хиляди хора с руски знамена.

Според украинското онлайн издание "Политика" мероприятието е организирано от Кремъл и по-точно от подкрепящата властта организация "Народен фронт" в подкрепа на присъединяването на четирите украински области в състава на Руската федерация.

Такива митинги са планирани и в други големи градове на страната. Опозиционните руски медии съобщават, че на мероприятията се извозват организирано студенти, служители, работещи на бюджетна издръжка, както и партийни активисти. Митинг-концерт се проведе и в Симферопол, на полуостров Крим.

Актьорът и директор на театъра, наречен на Олег Табаков - Владимир Машков, беше сред ораторите в подкрепа на населението на Донбас.

Западният свят вече осъди референдумите в ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожска област като незаконни и заяви, че те няма да бъдат признати от международната общност, тъй като нарушават териториалната цялост на Украйна. Г-7 също се присъедини към тази позиция, както и България в лицето на Външно министерство и президента Румен Радев.

Междувременно опозиционното издание "Медуза" съобщава, че в руската армия ще бъдат призовани с повиквателни 1 200 000 руснаци. Твърди се, че мобилизираните от Москва ще бъдат до 16 000, а от Санкт-Петербуг 3 200 души. Готви се и мащабна мобилизация в селските райони, тъй като там "няма медии, опозиция и е налице по-голяма подкрепа за войната".

По-рано "Нова газета" твърдеше, че става въпрос за милион души, които ще бъдат мобилизирани, докато Кремъл нарече това фейк и продължи да твърди, че става дума само за 300 000 души, по думите на военния министър Шойгу.

Междувременно Полша заяви, че няма да приема руснаци, които искат да избегнат мобилизацията.

Станислав Жарийн, който отговаря за сигурността на информацията в полското правителство, заяви, че страната му няма да ги приема, съобщава ТАСС. "Ние не сме длъжни да приемаме такива хора масово. Тези хора може да представляват опасност за нашата страна", каза той. И подчерта, че Полша не е длъжна да възприема дезертьорството като бунт против властта в Русия или срещу войната в Украйна. Ден по-рано пък Германия заяви, че ще прави обратното и ще дава убежище на избягалите от военна мобилизация руснаци.