Към момента няма пряка военна заплаха за страната ни, но цената на ескалацията ще се плати от гражданите. България няма да признае за законни референдумите в Донбас, Херсон и Запорожие. Това даде да се разбере президентът Румен Радев след тричасовата среща на "Дондуков" 2, посветена на рисковете от ескалацията на конфликта в Украйна. В нея участваха половината министри, начело с премиера Гълъб Донев, шефът на отбраната, както и началниците на спецслужбите у нас.

"Още в първите часове на войната, свиках консултативна среща с държавното ръководство и тук в тази зала заклеймихме руската агресия срещу Украйна като категорично недопустима. От първия ден на тази война призовавам за прекратяване на бойните действия и за мирно уреждане на конфликта със средствата на дипломацията. За съжаление стремежът към военна победа на всяка цена заглушава призивите за мир. Разумът отстъпва на оръжията", заяви президентът Румен Радев след консултативната среща, на която бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна. Събирането на "Дондуков" 2 бе по инициатива на държавния глава.

Радев осъди действията на руския президент Владимир Путин, предприел частична мобилизация, и одобрил провеждането на референдумите в четири украински области под руски контрол за присъединяване към РФ, което води до допълнителна ескалация. 

"Решението на президента на РФ за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици. Недопустимо е три десетилетия след края на Студената война отново да се разиграва ядрената карта. Но колкото и абсурдно да звучи тази заплаха, не може да бъде пренебрегвана", предупреди българският президент.

Радев е категоричен, че "референдуми в зона на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае".

"Наред с ескалацията на конфликта, растат и рисковете за нашия регион, за Европа и света. Въпреки че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на страната, тези рискове се оценяват и се набелязват мерки за тяхното минимизиране. България работи усилено за гарантиране на своята сигурност, чрез укрепване на националния отбранителен капацитет и изпълняване на своите ангажименти в колективната система за сигурност на Алианса", каза още президентът.

Радев заяви, че рисковете от тази война не се изчерпват с военната сигурност. България подкрепя санкционния режим на Съюза, каза той, но и предупреди, че ЕС трябва да обърне внимание върху обратния ефект от санкциите върху европейските граждани.

"Европа е длъжна, паралелно с налагането на санкции, да търси ефективни механизми за минимизиране на последствията от тези санкции. Цената на ескалацията ще се плати от гражданите. България е от най-засегнатите. Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и доставките на петрол и производствата на горива у нас, работата на големите електроцентрали, доставките по море", обърна внимание президентът.

Снимка: БТА

По думите му служебното правителство полага всички усилия, за да смекчи ефектът от тези кризи в своите времеви и нормативни рамки, които често изостават от динамиката на процесите поради липса на работещ парламент. Затова е критично важно България да има парламент и устойчиво редовно правителство, наблегна Румен Радев.

Президентът призова партиите за обединение пред лицето на кризата, рисковете и заплахите, да съумеят да привлекат гражданите да гласуват, за да има такава избирателна активност, която да даде достатъчно легитимност на следващия парламент.

Консултативната среща бе свикана на втория ден след обявяването на указа на Владимир Путин за частична мобилизация в Русия и в първите часове на референдумите, за които международната общност вече се произнесе, че са незаконни и няма да бъдат признати.

Освен по-голямата част от министрите от служебния кабинет, начело с премиера Гълъб Донев, в заседанието при Радев участваха и шефовете на спецслужбите. Тук бяха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Асен Тутеков и директорът на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

"Българската армия е в постоянна бойна готовност. Засилили сме наблюдението и разузнаването в източната част на страната", коментира часове преди събирането при държавния глава служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти днес във връзка с обявената частична мобилизация в Русия. Само преди два дни той заяви, че заплаха за националната сигурност няма, но риск е налице.

От МВнР отбелязаха, че следят с изключително внимание конфликта Украйна - Русия, на този етап няма конкретна военна заплаха за страната ни, но акцентираха, че страната ни няма да признае референдумите на сепаратистите в Украйна.

Снимка: БТА

Снимка: БТА