Бившият полицай от Минеаполис Дерек Шовин бе осъден на 20 години и 5 месеца затвор по обвинение за нарушаване на гражданските права на чернокожия Джордж Флойд.

Шовин вече излежава присъда от 22 години и половина затвор за убийството на Флойд, извършено при арест през май 2020 година. Присъдата бе произнесена от щатски съд в Минесота миналата година.

Новата присъда ще тече успоредно с първата. 46-годишният Шовин, който е бял, призна, че ги е нарушил, като е натискал с коляно врата на окования с белезници Флойд в продължение на над 9 минути.

Съдията Пол Магнюсън остро критикува бившия полицай. "Наистина си нямам идея защо сте направили това, което сте направили. Да си сложите коляното на врата на някого, докато тoзи човек почине, е чисто и просто грешно. Вашето поведение е грешно и oтвратително", посочи магистратът.

Адвокатът на бившия полицай от Минеаполис поиска присъда от 20 годиниза нарушаване на гражданските права с аргумента, че клиентът му се е разкаял, но осъденият не се извини пряко. В краткото си изявление той се обърна към семейството на убития афроамериканец като пожела "най-доброто" на неговите деца.

 

 

Прекомерното полицейско насилие, заснето на видео с телефон от случаен минувач, стана причина за смъртта на Флойд. Последваха масови протести в САЩ и по света срещу полицейското насилие и расизма.